Vladimir Putin limousin

Porsche hjälper Putin bygga bilar

Bilintresserade och utanför Ryssland inte helt populära ryska presidenten Vladimir Putin har sjösatt ett nytt projekt i hemlandet som ska mynna ut i flera olika bilmodeller. Porsche sägs vara inblandade.

Vladimir Putin har många järn i elden. En av dem passar in i vårt gebit. Han har nämligen dragit igång ett stort industriprojekt i Ryssland som ska resultera i en ny, toppmodern limousin som han själv och andra höjdare inom bland annat regeringen ska använda (de ska inte dela på ett exemplar utan flera byggs). Limousinen är inte färdig ännu utan låter vänta på sig till 2016, men redan nu finns det bild på bilen som vi ser här ovan. Utseendet är minst sagt amerikanskt, en hel del Chrysler över sig men som fått lite Rolls-Royce-känsla över sig tack vare de vertikala ribborna i grillen. Fälgarna ser nästan ut som de hjulkapslar som satt på Volvo 740/940 en gång i tiden. Snyggt eller inte, det får var och en avgöra.

Men det räcker inte med en limousin. Rysslands industri- och handelsminister Denis Manturov avslöjade nyligen på en industrimässa att fler bilar ska följa. En sedanbil, en suv och en minibuss. Sedanen väntas stå klar 2017 medan suven och minibussen kommer året efter. Och det är här Porsche kommer in i bilden. Porsche Engineering, ett dotterbolag till Porsche AG som tillhandahåller konsulttjänster till andra biltillverkare, sägs bidra med sin kunskap vid utveckling och byggande av bilar.

Rysslands mest berömda limousiner är de från innan järnridån föll. Då var det märkena ZIL och Tjajka som gällde (sistnämnda för höjdare med lägre rang). Om det blir ZIL som återigen kommer att bygga den nya limousinen återstår att se. ZIL har redan varit igång med en ny limousine till Putin som inte alls var nöjd med hur den såg ut. Därför är de tillbaka på ruta ett för tillfället.

I bilderna nedan får du se några förslag på ryska presidentlimousiner som vaskats fram de senaste åren. Alla har blivit ratade.