Porsche 718 Cayman GT4 RS, en av årets många modellnyheter. Foto: Porsche

Porsche kan börsnoteras – räddar kapital åt Volkswagen

Sportbilstillverkaren Porsche kan introduceras på börsen.

Anledningen är att ägaren Volkswagen vill få in pengar för sin stora elbilssatsning.

Lösningen kan bli att familjen Piëch säljer delar av VW för att ta kontroll av Porsche.

Volkswagen Group (Volkswagen AG) har en komplicerad ägarstruktur där familjerna Piëch och Porsche äger stora delar av företaget tillsammans med den tyska delstaten Niedersachsen. Familjerna kontrollerar Porsche Automobil Holding som är största ägare av VW-gruppen. 

Det har ryktats en längre tid att VW-gruppen planerar att börsintroducera Porsche för att få in pengar, men den komplicerade ägarbilden har gjort det svårt att få in tillräckligt med kapital.

Nu kan en lösning bli att familjerna Piëch och Porsche säljer delar av ägandet i VW-gruppen för att finansiera köp av tillräckligt med aktier i Porsche Holding och på så sätt fortsätta att ha kontrollen av både Volkswagen och Porsche.

LÄS OCKSÅ: Porsche och Rimac köper Bugatti

Värderas till 900 miljarder

Värdet på Porsche vid en publik börsintroduktion beräknas till cirka 900 miljarder kronor. Jämför det med det väntade börsvärdet på Volvo Cars som före deras introduktion tidigare i år var strax under 200 miljarder kronor. Porsche skulle värderas till cirka dubbla värdet som lastbilstillverkaren AB Volvo har.

I dag äger familjerna Piëch och Porsche cirka 31,4 procent av VW-gruppen men kontrollerar via Porsche 53,3 procent av rösterna. Familjerna väntas sälja aktier till ett värde av 150 miljarder kronor. Niedersachsen har 11,8 procent av ägandet i VW men kontrollerar cirka 20 procent av rösterna. 

Värdet på VW-gruppen har sjunkit de senaste veckorna efter striderna om vd-posten i företaget.

Om familjerna väljer att sälja delar av VW-gruppen för att ta ett större grepp om Porsche betyder det att familjerna Piëch och Porsche återtar kontrollen av företaget som Ferdinand Porsche startade 1931.

Varken familjerna Piëch eller Porsche eller VW-gruppen med dess vd Herbert Diess har kommenterat uppgifterna som främst publicerats av den tyska tidningen Handelsblatt.

Porsche har nyligen aviserat sin egen strategi för att ställa om till elbilar. Redan i dag är elbilsfamiljen Taycan Porsches bäst säljande bilar i Europa.