Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche lägre värderat än väntat

I slutet av september noteras sportbilstillverkaren Porsche på Frankfurtbörsen. Nu meddelar ägaren Volkswagen att man värderar Porsche till drygt 750 miljarder kronor, vilket är lägre än väntat.

Den 24 februari i år, samma dag som Ryssland anföll Ukraina, meddelade Volkswagen att dotterbolaget Porsche ska noteras på Frankfurtbörsen. Nu är det bestämt att första handelsdag blir den 29 september och att Volkswagen förväntar sig att få in 9,4 miljarder euro, motsvarande drygt 100 miljarder kronor, i nytt kapital i samband med noteringen. Det så kallade teckningsintervallet är satt till 76,50–82,50 euro per aktie, vilket gör att hela Porsche värderas till 70–75 miljarder euro, motsvarande 754–808 miljarder kronor. Det är betydligt mindre än förhandsspekulationerna som har handlat om en värdering på upp till 85 miljarder euro.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen får ny vd 

Porsches börsnotering beskrivs som en av höstens största händelser på den europeiska finansmarknaden och tajmingen kunde ha varit bättre. Volkswagens besked om börsnoteringen sammanföll med Rysslands anfall mot Ukraina, varpå börserna rasade.

Volkswagen-koncernen har ett sammanlagt börsvärde på cirka 900 miljarder kronor. Om värderingen av Porsche stämmer betyder det alltså att en stor del av Volkswagens värde i praktiken utgörs av Porsche, trots att märket står för endast en fjärdedel av Volkswagen-koncernens vinst. Hälften av kapitalet som Volkswagen får in genom att sälja Porsche-aktier planerar man att dela ut till aktieägarna nästa år. Samtidigt ska alla anställda få en extra bonus på 2 000 euro, cirka 21 000 kronor.

LÄS MER: Skoda och Seat blir mer lika varandra