Porsche ökar 21 procent – ny modell på gång

Den pågående ekonomiska krisen i Europa verkar inte ha drabbat alla tillverkare lika illa. För Porsche ser läget ljust ut, med en global försäljning som ökade 20,8 procent i augusti. Och nu bekräftar man att en ny modell kommer till Parissalongen.

Porsche redovisade under gårdagen sin globala försäljning under augusti månad, och det syns knappast någon större påverkan av den europiska ekonomiska krisen. Tvärt om – i augusti ökade man försäljningen runt om i världen med hela 20,8 procent gentemot i fjol, till 10 912 sålda bilar under månaden. Totalt sedan årsskiftet har försäljningen ökat med omkring 15 procent, till 92 474 bilar.

Men ökningarna varierar över världen, i USA är ökningen hela 38,6 procent, medan försäljningen i Europa ökat med (bara?) 12,8 procent. I Kina var ökningen 28,4 procent, vilket gjort att den kinesiska marknaden passerat Europa till att bli Porsches tredje största marknad, efter Asien-Oceanien och USA. (I en statistik som dock räknar Tyskland, och Kina för den delen, som egna separata marknader)

Försäljningsvariationer finns även mellan modellerna i Porsches modellprogram. 911 ökade med 29,5 procent, Boxster med 32 procent och Cayenne med hela 36 procent. I ett uttalande säger dessutom Bernhard Maier, styrelseledamot i Porsche, att man ska ”överraska världen med en extra produktnyhet” på bilsalongen i Paris. Om detta innebär ansiktslyfta Panamera (som också kan komma som Shooting Brake, i konceptform), nya 918 Spyder eller Porsches kommande lillsuv Macan, det vet vi inte.