Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Porsche ökar sitt ägande i Rimac – öppnar för Bugatti

Ska Volkswagen sälja varumärket Bugatti till kroatiska Rimac?

Ja, mycket tyder på det då Porsche valt att öka sitt ägande i Rimac från 15 till 24 procent till en kostnad av cirka 700 miljoner kronor.

Kroatiska Rimac, som grundades 2009, har växt till sig och blivit en betydande underleverantör i bilvärlden. Rimac har med sina spektakulära konceptbilar och produkter imponerat på flera bilföretag. Inte minst på Porsche som investerade tidigt i det kroatiska företaget. Andra köpare är Kia, Hyundai och Aston Martin.

Rimac har i dag cirka 1 000 anställda ingenjörer och tekniker i sitt huvudkontor i Zagreb. Porsche investerade 2018 i Rimac då VW-gruppens sportbilsgren blev ägare till tio procent. Året därpå ökades andelen till 15 procent och nu är det dags för en ny investering.

Porsche satsar ytterligare 700 miljoner kronor och blir delägare till 24 procent av Rimac.

Enligt flera bedömare i bilbranschen öppnar det här för att VW-gruppens säljer sitt supersportbilsmärke Bugatti till Rimac.

Eldriven GT-bil

Bugatti passar allt sämre in i VW-gruppens elektrifierade modellprogram och förra året såldes enbart 80 Bugatti-bilar.

Rimac säger i ett uttalande efter Porsches investering att företaget tänker fortsätta vara ett oberoende företag och fortsätta leverera till flera olika bilföretag. Rimac menar att Porsches investering är bra för fortsatt tillväxt vilket kommer alla kunder till del.

Förra sommaren förklarade Bugattis chef Stephan Winkelmann att det pågick diskussioner om nästa bilmodell från företaget. I dag säljs supersportbilen Chiron med ett pris från cirka 25 miljoner och uppåt. 

En billigare Bugatti skulle kunna bli eldriven och en GT-bil med lite högre markfrigång. I vinter har VW-gruppen visat flera versioner av eldrivna Porsche Taycan samt en Audi e-tron GT. En eldriven Bugatti skulle byggas på samma grund men kosta mellan fem och tio miljoner kronor.