Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Porsche ska höja priserna på sina modeller med 4–8 procent under andra halvan av 2023.
Porsche ska höja priserna på sina modeller med 4–8 procent under andra halvan av 2023.
Porsche ska höja priserna på sina modeller med 4–8 procent under andra halvan av 2023.
Porsche ska höja priserna på sina modeller med 4–8 procent under andra halvan av 2023. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Porsche ska höja priserna i sommar

Porsche kommer höja priserna på sina produkter med 4–8 procent i Europa och USA under andra halvåret i år. Orsaken är dyrare omkostnader som stör ambitionen om att nå en högre avkastning.

Porsches rörelsevinst ökade till cirka 18,5 miljarder kronor och intäkterna gick upp till strax över 100 miljarder kronor under Q1 i år. Det är omkring 25 procent mer än samma period i fjol, vilken drabbades hårt av leveransproblemen och komponentbristen i branschen. Gällande just leveranserna så ökade de med 18 procent, till 80 767 bilar.

Tillverkarens mål för helåret är att nå en avkastning på försäljningen på 19 procent (från 17 procent 2022) – och intäkter på 400 till 420 miljarder kronor. Under första kvartalet nådde man en avkastning på 18,2 procent. Men för att nå det uppsatta målet meddelar Porsche att de kommer att höja priserna.

Under andra halvåret i år kommer vi se 4–8 procent dyrare bilar från Porsche. Bolaget behöver bekämpa högre kostnader som bland annat påverkade avkastningen. Företaget ser fortsatta problem med halvledarkomponenter samt delar till Taycans högspänningsvärmesystem, men räknar med att dessa ska lätta under de kommande månaderna.

Det märks att Porsche växlar upp, nyligen har man presenterat bland annat nya Cayenne samt meddelat att det ska komma en eldriven version av samma bil.