Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Scharfsinn / Shutterstock

Priserna på begagnade bilar på väg upp igen

Efter en trevande inledning på året såg maj månad en större prisuppgång för begagnade bilar.

I höstas ökade priserna på begagnade bilar kraftigt, men sedan årsskiftet har ökningen kommit av sig. Hittills i år är ökningen blygsamma 2,7 procent varav maj månad låg bakom nästan hela uppgången. Det visar siffror, baserat på 26 000 begagnatbilsaffärer, som bilförmedlaren Kvdbil har tagit fram.

Att förra månaden noterades för en större uppgång än tidigare månader under 2021 tror man är en indikation på att priserna i högre utsträckning kan vara på väg upp i igen.

– Den som köpte en begagnad bil för ett år sedan gjorde en mycket bra affär. Det är precis som på bostadsmarknaden, intresset är enormt och ett lågt utbud driver upp priserna, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, och fortsätter:

– Om jag gick i köptankar skulle jag inte vänta. Ingenting tyder på att det kommer bli billigare.

Vad som misstänks ha ett finger med i spelet av begbilspriserna är de högre malus-skatterna som lett till att fler tittar på begagnade alternativ för att undkomma höga, årliga utgifter. En annan grej är att bristen på halvledarkomponenter, som leder till att biltillverkarna ibland har svårt att leverera, gör att den begagnade bilen blir mer intressant för många spekulanter.

De senaste tolv månaderna har priserna på begagnade bilar ökat med 12,6 procent, och sedan bonus/malus infördes 1 juli 2018 är ökningen 31,2 procent. För bensinbilar är siffrorna 15,7 respektive 42,7 procent medan dieselbilarna inte sett riktigt samma kraftiga utveckling med 11,3 respektive 27,3 procent.