Lilla Toyota Aygo är den bensindrivna bilmodell som ökat mest i pris under senaste året.
Lilla Toyota Aygo är den bensindrivna bilmodell som ökat mest i pris under senaste året. Foto: Teknikens Värld

Prisökning på begagnade bensinbilar

Enligt Sveriges näst största handelsplats för bilar, Wayke, har priserna för begagnade bensinbilar fortsatt öka. Rejält dessutom.

Begagnatpriserna har under de senaste åren tagit rejäla kliv uppåt och i vissa fall har den normalt sett största delen av ägandekostnaden för en bil, värdeminskningen, helt försvunnit. Hur länge detta ska hålla i sig är svårt att säga, många branschexperter har redan sagt att priserna är på väg nedåt. 

Enligt den digitala bilhandelsplatsen Wayke finns det fortfarande tydliga tecken på att nedgången inte kommit i gång. Snarare tvärtom. Samtidigt som utbudet av begagnade bensinbilar minskade med 13 procent under 2022 ökade försäljningspriserna med 16 procent enligt Wayke. Totalt sett under de senaste två åren har prisuppgången varit 32 procent, även detta enligt Wayke.

– Det kan vara så att vi ser peaken nu där prisökningen kommer att stagnera ett tag. Långsiktigt tror jag samtidigt att många av de bensinbilar som tillverkas nu kommer att bli riktiga rariteter då förbränningsmotorn fasas ut, vi ser redan att vissa modeller som tagits ur produktion säljs dyrare än nypris på begagnatmarknaden, säger Martin Fransson, vd Wayke.

Under 2022 dubblerades utbudet av begagnade elbilar (+97 procent) samtidigt som prisökningen för dessa låg på 21 procent. För dieselbilarna har ökningen avtagit rejält då Wayke noterade en 13-procentig ökning under både åren 2021-22, varav bara fyra procent upp under 2022. Vi noterar att bilarna på Waykes 10-i-topplista uteslutande är mindre i storlek.

Wayke.se listar de tio bensinmodeller som ökat mest i pris under det senaste året:

Bensinmodellerna som ökat mest i pris

Avser senaste tolvmånadersperioden.

 

1. Toyota Aygo 

2. Volkswagen Polo 

3. Toyota Yaris

4. Peugeot 208

5. Kia Rio

6. Hyundai i20

7. Volkswagen Golf Sportscombi

8. Volvo V40 

9. Ford Fiesta

10. Audi RS3 Sportback