Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
SRT Viper
SRT Viper
SRT Viper
SRT Viper

Produktionen av SRT Viper stoppas

Chrysler har bestämt att fabriken där SRT Viper tillverkas ska stå stilla under två månader. Anledningen lär vara att Viper säljer sämre än förväntat och att lagren är välfyllda.

Redan i höstas rapporterade vi om att Chrysler skruvar ned produktionstakten i Conner Avenue-fabriken där SRT Viper tillverkas. Modellen säljer inte enligt prognos.

 Nu har Chrysler bekräftat för The Detroit News att de låter stänga ned fabriken helt och hållet under två månader. Med början 14 april tillverkas inga bilar där. Produktionen återupptas igen 23 juni. Under denna period kommer åtminstone 91 anställda att gå sysslolösa.

Chrysler uppger inte varför de stänger ned fabriken för en tid men svaga försäljningssiffror lär vara anledningen. ”Efterfrågan är som väntad”, säger de i ett uttalande.

 SRT Viper, som kom 2012, sålde i 591 exemplar under hela 2013 och i 91 exemplar under januari och februari i år. 1 mars i år hade Chrysler 756 SRT Viper som väntar på att hitta ägare. Med en försäljningstakt som förra året betyder de att lagerbilarna inte tar slut förrän om 467 dagar.

SRT Viper, som innan nuvarande generation hette Dodge Viper, är USA:s klart giftigaste supersportbil. Under den långa huven finns en V10 på 8,4 liter som pumpar ur sig 649 hästkrafter och 814 newtonmeter. Denna bakhjulsdrivna ”powerslide-bil” avverkar 0-100 km/h på 3,5 sekunder och toppar 332 km/h.

På bilden ovan ses en SRT Viper som importerats av tyska USA-specialisten GeigerCars. Att plocka hem en SRT Viper via dem kostar dig ungefär dubbelt så mycket (1,2 miljoner kronor) som att köpa bilen i USA. Att köpa en Viper i Europa den officiella vägen, via Chrysler, är inte möjligt.