Proton kan tvingas sälja Lotus

Malaysiska Proton som ägt den brittiska sportbilstillverkaren Lotus sedan 1996 kan vara på väg att sälja.

När Proton köpte Lotus Group International ltd. räknade man kanske inte med några direkta vinster, men sedan övertagandet har Lotus fortsatt blöda. I år är det femtonde året i ordningen som Lotus gått med förlust av femton möjliga. Proton själva ägs till viss del av den malaysiska staten som i sin tur funderar över möjligheterna att avyttra företaget vilket kan grumla Lotus framtidsplaner. En av de hetaste kandidaterna till att köpa Proton är ett annat malaysiskt företag, DRB-Hicom, men de har inte velat kommentera uppgifterna.

 För att hålla sig flytande måste Lotus sälja minst 8 000 bilar om året, att jämföra med förra räkenskapsårets 1 985 sålda bilar. Det som talar för att Lotus skulle säljas är att ägaren Proton marknadsmässigt befinner sig långt ifrån Lotus, vilket gör att man inte kan komplettera varumärkena med varandra.

 Enligt Lotus vd Danny Bahar ser man ingen bättring på det ekonomiska läget förrän tidigast 2014. Då börjar nämligen pengarna från Lotus nya modell Esprit med sin egenutvecklade V8 att trilla in. Bahar menar att man håller tidsplanen och kommer vända siffrorna till 2014. Men utan stöd från ett större företag blir det svårt att klara sig.

 – Utan finansieringsstöd och de garantier som Proton-gruppen gett oss så kommer Lotus inte överleva, end of story, säger Bahar till Autonews.