PSA får grönt från EU för statlig garanti

Problemdrabbade franska Peugeot-Citroën-koncernen (PSA) har fått Europeiska Unionens godkännande för statliga garantier på sju miljarder euro, motsvarande 60 miljarder kronor.

Det är bank- och finansieringsavdelningen inom Peugeot och Citroën som fått garantier på sju miljarder euro (motsvarande 60 miljarder kronor) från franska staten. Garantierna krävde dock ett godkännande från EU, något som man nu har fått.

I utbyte mot EU:s godkännande har PSA gått med på att sänka sin skuldsättningsgrad och har också belagts med restriktioner på uppköp. ”Vi har nått en uppgörelse som möjliggör för PSA att omstrukturera inom tydliga ramar, som minimerar de skadande effekterna för konkurrenter som inte fått statlig finansiering”, säger EU:s konkurrenskommissionär Joaquin Almunia i ett uttalande, ”det här är ett balanserat resultat som ger PSA en chans att göra en nystart på stabila grunder”.

PSA, och dess finansieringsavdelning Banque PSA Finance, blev tvingade till att omförhandla sina statliga garantier efter en rad nedgraderingar i kreditvärdighet som i sin tur påverkat företagets upplåningskostnader. Den statliga hjälpen kommer nu hjälpa företaget att hålla nere lånekostnaderna. De nya garantierna täcker skulder som Banque PSA utfärdar från första januari i år till 31 december 2016.

Enligt experter är de förnyade statliga garantierna goda nyheter, inte bara för PSA:s bank- och finansieringsavdelning, utan även för hela företaget, som ju som bekant har haft en riktigt tuff tid de senaste åren. PSA gjorde förra året en förlust på fem miljarder euro, motsvarade strax över 40 miljarder kronor, och går, enligt uppgift, fortfarande back, om än inte lika mycket, varje månad.