Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

PSA kan vara på väg att köpa Opel

Franska biltillverkarkoncernen PSA, med Peugeot och Citroën i spetsen, för samtal med amerikanska General Motors för att försöka köpa tyska biltillverkaren Opel.

Det hetaste i bilbranschen just nu är inte elbilar eller de bilnyheter som ska presenteras på Genèvesalongen nästa månad. Största nyheten är i stället något som kan bli en jätteaffär. PSA-koncernen, med bilmärkena Peugeot, Citroën och DS, är nämligen intresserade av att ta över Opel som i dag ägs av GM. PSA:s talesperson bekräftar att samtal förs med just GM:

”PSA bekräftar att de undersöker ett antal strategiska initiativ med GM med syfte att öka lönsamheten och den operativa effektiviteten, inklusive ett potentiellt förvärv av Opel”, säger PSA-talespersonen Bertrand Blaise enligt Automotive News Europe.

Både Reuters och Bloomberg News har nyligen rapporterat om att samtal förs mellan koncernen, samtal som kan leda till en sammanslagning av PSA och Opel. En affär sägs kunna presenteras inom några dagar.

Det är inte första gången som PSA och Opel nämns i en och samma mening. Redan innan samarbetet, som blev officiellt hösten 2012, pratades det om en sammanslagning. Så blev det inte men däremot ett samarbete kring plattformutveckling småbilar, mindre MPV:er och crossovers/suvar. I samband med det samarbetet blev GM också näst största aktieinnehavare i PSA-koncernen. GM sålde dock sju procent av aktierna året därefter.

Skulle PSA köpa Opel blir den nykomponerande koncernen en stor spelare med 16 procent av marknaden i Europa. Koncernen skulle plötsligt bli större än Renault och vara näst störst efter Volkswagen.