Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Filip De Smet

PSA och GM ska bygga familjebilar tillsammans

Nästa Opel Zafira och Peugeot 3008 ska dela plattform. Det ska även Citroën C3 Picasso och Opel Meriva göra. Det är resultatet av samarbetsavtalet mellan PSA-koncernen och GM.

Amerikanska General Motors och franska PSA-koncernen (Peugeot/Citroën) inledde ett samarbete i slutet av förra året och nu presenterar de vad partnerskapet ska leda till. PSA:s ordförande Philippe Varin och GM Europas chef Steve Girsky höll en gemensam presskonferens där de presenterade detaljerna för det framtida samarbetet.

 Samarbetet kommer att fokusera på utvecklingen av två nya plattformar för små och stora MPV-modeller. Det innebär att nästa generation Opel/Vauxhall Zafira och Peugeot 3008 kommer att byggas på samma plattform. Det handlar med all sannolikhet om PSA-gruppens nya EMP2-plattform. EMP2 (Efficient Modular Platform 2) kommer att bli PSA:s motsvarighet till Volkswagens MQB och är alltså en mycket flexibel plattformslösning där olika moduler kan bytas ut för att bygga allt från småbilar till större suvmodeller. När det gäller efterträdarna till dagens Opel Meriva och Citroën C3 Picasso verkar det däremot som att det är GM som ska stå för plattformsutvecklingen. Alla fyra nya modeller ska lanseras med början 2016.

 Samarbetet omfattar även uppföljarna till Peugeot 208, Citroën C3 och Opel Corsa som alla kommer att utvecklas gemensamt och kan komma att anpassas för det nyligen presenterade lufthybridsystemet.