Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

PSA satsar på Storbritannien med nya Vivaro

Vauxhall-fabriken i brittiska Luton lägger i en växel till – med statligt stöd. En ny generation av modellen Vivaro ska börja byggas där 2019.

Utvecklingen av de brittiska bilindustrin tenderar till att gå i moll men nu har PSA-koncernen bestämt sig för att satsa på fabriken i Luton.

Där byggs i dag modellen Vivaro, som på de brittiska öarna säljs under varumärket Vauxhall som tillsammans med det tyska tvillingmärket Opel numera ingår i den franska koncernen.

En överenskommelse har gjorts med såväl berörda fackföreningar, staden Luton som med den brittiska regeringen som investerar nio miljoner pund (strax över ungefär 106,2 miljoner kronor) i fabriken.

I och med det räknar PSA att öka produktionen av modellen Vivaro från 60 000 per år till 100 000. Anledningen är att koncernen som helhet har noterat en ökning på 15 procent inom segmentet lätta lastbilar. Modellen Vivaro byggs i huvudsak i Luton men även i franska Sandouville.

Tills saken hör också att en helt ny Vivaro kommer 2019. En modell som ska bygga på koncernens EMP2-plattform i stället för på Renault Trafic som i dag.

Vad som ska hända med Vauxhall-fabriken i Ellesmere Port bestäms dock först 2020. Där byggs i dag modellen Astra. En produktion som gått ner i varv och orsakat varsel. En av anledningarna är minskad efterfrågan av ”traditionella” segment, ett öde som även drabbat en annan brittiskt byggd bilmodell: Toyota Avensis.