Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

PSA undersöks för fusk med utsläppstester

Franska åklagare har startat en undersökningsprocess till följd av att PSA, med Peugeot och Citroën i spetsen, misstänks för fusk vid test av bilars utsläpp.

Jakten på fuskare löper vidare runt om i världen och ett av de länder där granskningen verkar vara extra hård är Frankrike. Franska myndigheter har kontrollerat flera biltillverkare sedan det avslöjades att Volkswagen fuskat med utsläppen från deras dieseldrivna bilmodeller. Renault har varit under luppen under lång tid och både anklagats för och friats från misstankar om fusk. Det senaste är dock att misstanken mot Renault kvarstår och att deras fusk i så fall har påbörjats redan för 37 år sedan.

Nu är det Renaults inhemska konkurrent PSA Groupe (med märkena Citroën, DS, Peugeot och numera även Opel) som verkar kunna ligga pyrt till. På initiativ av franska myndigheten DGCCRF (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes), som bland annat granskar bedrägerier på den franska marknaden, inleddes i februari en övervakning för misstänkt bedrägeri. Nu har det lett till att franska åklagare formellt öppnat en undersökningsprocess då det finns fortsatt misstanke om att PSA fuskat vid tester av bilars utsläpp.

Det är PSA-gruppens dieselmotorer av typen Euro 5 som har väckt misstanken hos myndigheterna då dessa motorer vid hög motortemperatur har uppmätts med avsevärt högre NOx-värden än vad som är tillåtet. Koncernens Euro 6-dieselmotorer berörs inte då dessa motorer, som har så kallad SCR-rening (selektiv katalytisk reduktion), flera gånger har visat sig vara mycket renare än många andra motsvarande motorer.

PSA har låtit meddela att de noterat åklagarnas beslut att inleda en undersökning mot dem men nekar till uppgifterna om att de har fuskat med utsläppen.