Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Regeringen vill kunna likvidera Saab-reservdelsföretaget Orio

Statligt ägda reservdelsleverantören Orio AB, som är starkt förknippat med Saab, går dåligt. Därför vill regeringen nu ges möjligheten att avveckla företaget.

Sedan tidigare har riksdagen gett regeringen möjligheten att sälja Orio AB som fram till slutet av 2013 gick under namnet Saab Automobile Parts AB (ofta kallat enbart Saab Parts). Dock är regeringen beredd att gå längre än så.
I samband med vårändringsbudgeten vill regeringen att riksdagen säger ja till ett ”bemyndigande att avveckla Orio AB genom likvidation”. Det meddelar Sveriges Radio P4 Sörmland.

Anledningen till regeringens dramatiska önskemål är Orio AB:s ekonomiska utveckling. Allt färre köper Saab-reservdelar och under senaste femårsperioden har företagets försäljning mer än halverats.

Det rullar allt färre Saab-bilar i Sverige och för att motverka utvecklingen började Orio AB med livstidsgaranti på originaldelar till Saab. Möjligen var satsningen kontraproduktiv och har kan därmed ha påskyndat utvecklingen.

Orio AB blev statligt ägt i samband med konkursen av Saab Automobile 2011. Staten betalade då tillbaka ett miljardlån som biltillverkaren hade tagit hos Europeiska investeringsbanken, EIB. Som garanti hade Riksgälden (dvs staten) tagit just Saab Automobile Parts (dagens Orio AB) i pant.

En försäljning av Orio AB skulle dock inte täcka statens utgifter de senaste åren då företagets värde har minskat. Att dessutom hitta någon som vill köpa ett företag som är på väg åt fel hål är sannolikt inte helt lätt, och det är förmodligen anledningen till att regeringen ser ut att vilja ”göra lidandet kort” (dvs stävja de ekonomiska förlusterna).

Orio AB, som är exklusiv leverantör av Saab originaldelar, sysselsätter omkring 180 personer och har sitt huvudkontor i Nyköping.