Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Klassiska Bilar

Rekordår för Lamborghini under pandemin

Lamborghini har haft det mest lönsamma året någonsin under pandemi-året 2020 som drabbade bilbranschen hårt.

Under förra året drabbades de flesta biltillverkare hårt med nedstängning av fabriker under vissa perioder och sviktande försäljningssiffror. Även Lamborghini har haft ett sjuttio dagar långt produktionsstopp vilket betyder att de sålt färre bilar under föregående år. Totalt 7 430 sålda bilar 2020 mot 8 250 under 2019. Trots det är 2020 företagets mest lönsamma år någonsin.
– Vi blev förvånade. En perfekt blandning av modeller och anpassningen av våra produkter drev lönsamheten till de högsta nivåerna, säger Stephan Winkelmann, vd för Lamborghini.

Lamborghini delar inte med sig av den exakta rörelsemarginalen eller hur stor ökningen från 2019 är men de avslutade året med en omsättning på 1,61 miljarder euro, drygt 16 miljarder kronor. Ett tapp med elva procent från 2019 men trots det en högre lönsamhet. Något som till största delen tros bero på ökad försäljning av suven Urus men framför allt specialmodellen Sian. Lamborghinis första hybridmodell som tillverkas i en begränsad upplaga om 63 exemplar av coupéversionen och 19 roadsterexemplar. En upplaga som sålde slut under 2020 där varje exemplar har ett startpris på omkring 28 miljoner kronor.
De största marknaderna för Lamborghini var under 2020 USA, Tyskland och Kina med 2 224, 607 respektive 604 sålda Lamborghini-bilar. Enligt Stephan Winkelmann väntas Kina kamma hem andraplatsen under 2021.