Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rekordmånga begagnade bilar såldes i Sverige 2015

Nästan 1,2 miljoner begagnade bilar bytte ägare i Sverige förra året. Det är fler än någonsin och en ökning med drygt fyra procent jämfört med året dessförinnan.

Inte bara nybilsförsäljningen i Sverige slog alla tiders rekord under 2015, även begagnatförsäljningen slog rekord. Det visar preliminär statistik som KVD Bilpriser har sammanställt.

Totalt bytte 1 163 754 begagnade bilar ägare i Sverige under förra året. Det är en ökning med 4,1 procent jämfört med siffran för 2014.

– Begagnatmarknaden är glödhet. Vi har sett en stark positiv trend de senaste fyra åren med stadig tillväxt. Tidigare köpte många bilägare en ny bil för att slippa problem. I dag, när bilarna är bättre, är en begagnad bil också problemfri i många fall. Dessutom är det stor skillnad i ägandekostnad mellan en ny och en begagnad bil. Det gör att allt fler väljer begagnat i dag, säger Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser.

Begagnatbilsförsäljningen i Sverige de senaste 16 åren.

Utöver att antalet begagnade bilar som såldes var rekordhögt var bilarna dessutom högre prissatta än normalt. Från år till år brukar en begagnat bil med tre år på nacken tappa mellan 12 och 15 procent av sitt värde. Under 2015 var prisbilden betydligt stabilare och värdeminskningen låg i stället på 7 till 8 procent.

Under våren, sommaren och i början av hösten var efterfrågan på begagnade bilar så pass stor att priserna till och med ökade en aning.

– Det är ett tydligt trendbrott att priserna inte sjunker lika snabbt längre till följd av den starka efterfrågan. Och allt tyder på att den stabila prisbilden för begagnat kommer att hålla i sig även framöver, säger Jonas Björkman.

Begagnatbilsförsäkringen län för län i Sverige under 2015.

Flest begagnade bilar bytte ägare i Västra Götalands län. Hela 197 528 begbilar såldes i länet under 2014. Drygt 6 000 fler än i Stockholms län och drygt 46 000 fler än i Skåne län.

Störst ökning sett till antal noterades i Stockholms län (10 368 bilar) medan Kronobergs län ökade mest procentuellt sett (+8,7 procent).

Grannlänet i söder, Blekinge län, var enda län i Sverige som under 2015 noterades för en minskning i antalet sålda begagnade bilar. 0,4 procent backade Blekinge med.