Renault-Alpine köper ut Caterham

Renault och Caterham hade ett gemensamt sportbilsprojekt. Det har de inte längre. Franska Renault köper ut brittiska Caterham som därmed är ute ur Alpine-projektet.

Det var i november 2012 som Renault och Caterham gick ut med informationen att de båda slagit sina påsar ihop för att börja tillverka sportbilar under det klassiska namnet Alpine.

Med gemsam kunskap var tanken att en ny läcker Alpine skulle se dagens ljus nästa år, samtidigt som Caterham skulle presentera sin version av bilen baserad på mer eller mindre samma teknik.

Men nu rapporteras det att Renault har köpt ut Caterham ur Alpine-projektet efter att de båda råkat i luven på varandra. Detta sägs till viss del bero på att projektet slutmål försenats till 2016 och att Caterham hade för avsikt att visa upp sin version av bilen samtidigt som Renault.

Renaults arbetsstyrka på 300 man kommer att bestå medan samarbetsupphörandet sannolikt leder till att några förlorar sina jobb hos Caterham i brittiska Norfolk.

2016 får vi alltså återigen se en Alpine, dock i modern tappning. Renaults bil sägs vara en hyfsad lättviktare på under 1,1 ton som rör på sig med hjälp av ungefär 250 hästkrafter. Caterhams version blir något starkare än fransmännens.

På bilden ovan ses Alpine-konceptet A110-50 från 2012. Fler bilder finner du nedan.