Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault återupptar produktion i Ryssland

Trots Rysslands invasion av Ukraina återupptar Renault produktionen vid sin fabrik i Moskva. 

I slutet av februari stoppade den franska biltillverkaren Renault sin produktion vid fabrikerna i Ryssland. Enligt Renault något som då berodde på komponentbrist. Enligt uppgifter till Reuters har Renault nu återupptagit produktionen vid fabriken i Moskva 15 kilometer från Kreml.

I fabriken tillverkar Renault fyra modeller till märken inom Renault/Nissan/Mitsubishi-koncernen så som Renault Arkana, Captur, Dacia Duster och Nissan Terrano. Fabriken som öppnades 2005 har en årlig produktion omkring 75 000 bilar och sysselsätter 1 850 personer.

Renault är den europeiska biltillverkare som har störst verksamhet på den ryska marknaden som står för omkring tolv procent av den franska tillverkarens årliga omsättning.
Renaults styrelse har i nuläget valt att behålla sin närvaro i Ryssland tills vidare, samtidigt som de säger sig följa internationella sanktioner och ha stöd av sin huvudaktieägare, den franska staten, säger två källor till Reuters.
I nuläget är det oklart hur länge fabriken är planerad att hållas öppen men läget verkar vara skört.
– Situationen med komponentförsörjningen är instabil och förändras, vi föredrar att inte göra några förutsägelser, säger en talesperson för Renault Moskva till Automotive News.

Ryssland hotade i början av februari att fabriker som stoppats skulle förstatligas och att de ser detta agerande som ett krig mot ryska medborgare.