Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ©PERENOM www.perenom.net

Renault-chef fick sparken efter GM-uttalande

Renault-chefen Carlos Tavares antydde i en intervju att han ville efterträda GM:s eller Fords pensionsfärdiga vd:ar. Kort därpå lämnade han Renault men nu visar det sig att han fick sparken.

”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”. Ordspråket passar bra för att beskriva vad som har hänt Renaults tidigare operative chef Carlos Tavares som i mitten av augusti medverkade i vad som skulle komma att bli en uppmärksammad intervju med Bloomberg News. Tavares förklarade med illa dolt missnöje sin position inom Renault som tämligen hopplös.

 Anledningen till Tavares missnöje var högste chefen Carlos Ghosn. Ghosn är en av de stora profilerna i bilvärlden och med sina 59 år har han långt kvar till pension.

 – Vi har en stor ledare och han är här för att stanna. Alla som har en passion för bilindustrin kommer slutligen till en punkt när de inser att de vill nå den högsta posten, sa Tavares till Bloomberg.

 Carlos Tavares fortsatte med att säga att han gärna skulle avsluta sin karriär som högste chef för GM eller Ford, där 64-årige Dan Akerson och 68-årige Alan Mulally väntas gå i pension inom kort.

 Kort efter intervjun meddelade Renault att Carlos Tavares hade lämnat företaget på eget initiativ men nu hänvisar franska Le Nouvel Observateur till insiderkällor som säger att Tavares helt enkelt fick sparken på grund av sina uttalanden.

 55-årige Tavares fick anställning som testförare för Renault 1981 och har förutom en kort sejour hos Nissan i Nordamerika varit företaget trogen sedan dess. Tavares är en erkänd motorsportentusiast och pekas ut som initiativtagaren till nystarten av Alpine-märket och V6-motoriserade konceptbilen Twin’Run.

 Tavares har inte fått någon ersättare på posten som operativ chef då Carlos Ghosn helt enkelt har tagit bort den tjänsten och själv tagit på sig Tavares tidigare arbetsuppgifter.