Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault försöker flytta sin andel i ryska AvtoVAZ

Renault undersöker möjligheten att överföra sin majoritetsandel i ryska AvtoVAZ, som äger Lada, som ett sätt att lämna Ryssland. Detta efter förra veckans på- och avstängning av verksamheter i landet och kritiken som det medförde.

En överföring av Renaults majoritetsandel i AvtoVAZ skulle innebära att man frias från sitt juridiska ansvar för verksamheten och dess cirka 45 000 anställda. Biltillverkaren undersöker möjligheten att göra överföringen till en lokal investerare som ett sätt att lämna Ryssland, enligt anonyma uppgifter. Detta rapporterar Automotive News.

Anledningen till att överföring till en lokal investerare ligger på bordet är för att det inte går att överföra andelen till den andra aktieägaren, Rostec State Corporation, eftersom den ryska partnern är under sanktion, menar de anonyma källorna. Men än så länge är inga beslut fattade och andra möjligheter kan dyka upp. Ryska myndigheter meddelade dessutom förra veckan att de skulle fatta beslut om AvtoVAZ:s framtid i slutet på den här veckan.

LÄS OCKSÅ: Stellantis fortsätter tillverkning i Ryssland 

Förra veckan kritiserades Renault för att ha återupptagit produktion i Moskva efter en tids avstängning som man uppgav berodde på komponentbrist. Man stängde då ner ännu en gång och anslöt sig till den växande listan över företag och organisationer som backar från Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Renault meddelade även förra veckan att olika alternativ för AvtoVAZ ska utvärderas. Renaults verksamhet i Ryssland är värderad till 2,2 miljarder euro, motsvarande nästan 23 miljarder svenska kronor. Lada tillverkar Rysslands två mest sålda bilar, Vesta och Granta och Renault fick cirka tio procent av sina intäkter från landet förra året. Den franska biltillverkaren har reviderat ner sina finansiella mål för 2022 på grund av det här.