Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault friställer tusentals och minskar produktionen kraftigt

Franska biltillverkaren Renault ska genomgå ett stålbad för att ta sig igenom nuvarande situation och komma ut starkare i framtiden.

Under fredagsmorgonen meddelade Renault att de har inlett samtal med berörda fackföreningar i samband med den omorganisationen företaget nu tvingas till. Ungefär 14 600 arbetstillfällen inom företaget försvinner framöver, varav cirka 4 500 i hemlandet Frankrike. I dag sysselsätter Renault runt 180 000 personer världen över, runt 45 000 av dem arbetar i Frankrike.

Renault berättade samtidigt att produktionskapaciteten ska minska fram till 2024. Då ska man kunna tillverka 3,3 miljoner bilar under ett år, 700 000 färre än de cirka fyra miljoner man nådde under 2019.

Många av biltillverkarnas fabriker kommer att känna av förändringarna, exempelvis ska de planerade produktionsökningarna i Marocko och Rumänien inte genomföras och fabriker i Frankrike kan komma att ställas om från biltillverkning till återvinning. Det kan i sin tur påverka flera bilmodeller, bland annat är det osäkert hur Alpine A110:s framtid ser ut.

Stålbadet som nu ska genomföras är ett resultat av bilindustrin nedgång, inte minst på grund av coronavirusets framfart, men också för att Renault, som de själva uttrycker det, har investerat och spenderat för stora summor de senaste åren.

De kommande tre åren har man som mål att sänka kostnaderna med 20 miljarder kronor. Själva omorganisationen beräknas kosta över tolv miljarder kronor.