Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault kan sälja hela andelen i Nissan för att finansiera elbilar

Renault storsatsar på elbilsmarknaden. Men smakar det så kostar det och för att finansiera kalaset kan den franska tillverkaren nu vara tvunget att sälja sin 43 procentiga andel i japanska Nissan.

Partnerskapet mellan Renault och Nissan sträcker sig ända tillbaka till 1999 och är djupt rotat. Renault äger 43 procent av Nissan och Nissan äger 15 procent av Renault, men det kan snart vara ett minne blott. Här i Norden har Renault sålt importverksamheterna i Sverige och Danmark till Hedin Bil 

Samtidigt planerar fransoserna för en modelloffensiv av elbilar med flertalet nya varianter på ingång. Till 2030 ska den vara så pass omfattande att man enbart säljer elbilar i Europa. Det är dock inte gratis att producera eldrivna fordon. Enligt Bloomberg News är företaget nu beredda att göra sig av med hela sin andel i Nissan för att finansiera elbilssatsningen.

Kan påbörja samarbeta med Volvo-ägaren

Ett drag som hade frigjort miljarder av euro och samtidigt lättat den numera något ansträngda relationen med sin långvariga partner, rapporterar Automotive News. Nissan ska själva vara beredda att köpa ett antal av de 1,83 miljarder aktier som Renault innehar av den japanska tillverkaren.

En försäljning kan hjälpa till att finansiera de stora strukturella förändringar som Renaults vd Luca de Meo började fila på tidigare i år. Företaget överväger en uppdelning och ett separat bolag för sina elbilsaffärer. Detta skulle öppna upp för ett nytt partnerskap för den övriga delen av företaget. Ett alternativ sägs kunna bli Volvo Cars ägare Geely.