Renault lånar 400 miljoner euro

Det är ingen hemlighet att pengar är en trång sektor i framförallt den europeiska bilbranschen i dag. Därför är det välkommet för Renault att få ett lån på 400 miljoner euro beviljat från Europeiska Investeringsbanken.

Att många biltillverkare i Europa har haft det svårt på sistone har knappast undgått någon. Tusentals fabriksarbetare har fått lämna sina jobb på fabriker inom, bland annat, franska Peugeotkoncernen. Men tiderna är strama även hos likaledes franska, och delvis statliga, Renault. Därför är det kanske en glad nyhet att man nu beviljats ett lån från Europeiska Investeringsbanken, EIB, på 400 miljoner euro för utvecklandet av nya miljöenliga bilar.

Mer konkret är det nya generationen av Renault Twingo, som vi nyligen sett i konceptversion i form av Renault TwinRun, som det rör sig om. Planen är att nya Twingo ska lanseras på marknaden nästa år, 2014, och att EIB-pengarna ska användas för att färdigställa utvecklingsarbetet. Pengarna ska bland annat gå till att ta fram nya lättviktsmaterial till kaross och chassis, samt att utveckla den nya bakhjulsdrivna plattformen som nya modellen kommer att använda (och som kommer att delas med Daimler/Smart). 

Enligt uppgift ska även en helt eldriven version av nya Twingo komma, vilket ju passar bra in på kravspecifikationen om miljöenliga bilar, som EIB stipulerat. Av hela summan på totalt 400 miljoner euro ska 300 miljoner betalas över sex års tid, medan resterande 100 miljoner kommer att betalas på tre och ett halvt.