Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault-Nissan tar över Lada

Renault-Nissan kommer i samarbete med ryska staten ta över AvtoVAZ, som tillverkar Lada, från 2014.

Renault kommer utöka sitt ägande i ryska AvtoVAZ i ett gemensamt företag med det statliga ryska Russian Technologies. Renault förvärvade en fjärdedel av Lada-tillverkaren 2008, en andel som nu kommer växa till 67 procent. Tillsammans med Russian Technologies kommer man från och med 2014 ha 74,5 procent av aktierna i AvtoVAZ.

 För Renault betyder det att man behöver investera ytterligare två miljarder i affären, utöver de cirka två miljarder man investerade 2008. Nissan sticker i samma veva till strax över tre miljarder för att gå med i samarbetet.

 – Vi är väldigt nöjda med att tillåta AvtoVAZ att stärka banden med Renaul-Nissan och välkomnar Nissan som en ny strategisk partner i AvtoVAZ, säger Russian Technologies vd och AvtoVAZ styrelseordförande Sergey Chemezov i ett pressmeddelande. 

 Förra månaden invigde dåvarande premiärministern Vladimir Putin en ny tillverkningslina vid AvtoVAZ fabrik i Togliatti vilket ökar kapaciteten med 350 000 bilar till en miljon bilar per år. Ryssland är med 879 990 sålda bilar 2011 Renault-Nissans tredje största marknad efter Kina och USA.

 Ryska AvtoVAZ är kanske mest kända för att ha tillverkat den klassiska Lada-modellen 2107, en bil som byggdes mellan 1970 och 2012.