Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tillverkning av Lada Largus i fabriken i ryska Togliatti.
Tillverkning av Lada Largus i fabriken i ryska Togliatti.
Tillverkning av Lada Largus i fabriken i ryska Togliatti.
Tillverkning av Lada Largus i fabriken i ryska Togliatti. Foto: Andrei Kholmov / Shutterstock

Renault säljer hela sitt innehav i AvtoVAZ – med ett förbehåll

Renault fortsätter att distansera sig från Ryssland. Nu är det beslutat att hela innehavet i AvtoVAZ ska säljas till det ryska forskningsinstitutet NAMI. Men med ett förbehåll, att kunna köpa tillbaka hela andelen innan 2028 är till ända.

Det har varit många tvära kast under resan för Renault sedan Ryssland startade sitt aggressionskrig mot Ukraina. Renault har fått stänga ner sin verksamhet för att något senare öppna upp igen för att sedan kort därefter återigen stänga ner. Kritiken mot Renault har varit hård och nu har styrelsen för Renault Group enhälligt beslutat sig för att sälja hela sitt innehav i AvtoVAZ, något som vi har skrivit om tidigare.

Nu står det lite mer klart hur upplägget kommer se ut. Renaults del av AvtoVAZ, som uppgår till 67,69 procent, ska säljas till det ryska forskningsinstitutet NAMI. NAMI är samma organisation som står bakom till exempel president Putins limousin Aurus Senat.

Säljas ska även hela aktieinnehavet i den ryska delen av Renault Ryssland, som tidigare hette Avtoframos, till staden Moskva.

Dock finns det en liten brasklapp, Renault har lagt in ett förbehåll som innebär att de kan köpa tillbaka sina andelar av AvtoVAZ inom en tidsperiod på sex år. Renault fick in tio procent av sina intäkter via AvtoVAZ förra året.

Foto: Renault / Renault

– I dag har vi tagit ett svårt men nödvändigt beslut, och vi gör ett ansvarsfullt val gentemot våra 45 000 medarbetare i Ryssland samtidigt som vi bevarar koncernens prestation och vår förmåga att återvända till landet i framtiden i ett annat sammanhang säger Luca de Meo, vd för Renault.