Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault säljer sin andel i Daimler för 15 miljarder

Renault vill minska sitt skuldberg och säljer därför sin andel i tyska Daimler.

Försäljningen av 1,5 procent av Daimler väntas ge Renault cirka 15 miljarder kronor.

Samarbetet mellan Daimler och Renault ska fortsätta men går redan på sparlåga.

Det var 2010 som Renault under ledning av dåvarande vd:n Carlos Ghosn köpte aktier i Daimler. Anledningen var ett djupare samarbete mellan Renault och Daimler/Mercedes som innefattade flera bilprojekt.

Men under åren har projekten blivit allt färre. Mercedes köpte plattformen till Renault/Nissans pickup och skapade X-klass. Men trots ett försök med en egen motor från Mercedes blev det ingen succé och nu har Mercedes lagt ner produktionen av sin pickup.

Daimler avslutade också samarbetet mellan Smart och Renault där den senaste generationen Smart ForTwo-bilar delade plattform med Renault Twingo. Nu har Daimler i stället valt Geely som partner i Smart där det tyska och det kinesiska företaget äger hälften var.

Storförlust för Renault

Daimler har också köpt allt färre dieselmotorer från Renault och det enda återstående samarbetet finns på transportbilssidan. Mercedes ska nästa år bygga en T-klass baserad på Renault Kangoo och Mercedes säljer fortfarande sin lilla skåpbil Citan som också är en version av Renaults lilla skåpbil.

Renaults nye vd Luca de Meo varnade i förra veckan Renaults ägare att det kan bli förlust i år med upp till 80 miljarder kronor. En anledning är bristen på halvledare som påverkat Renaults produktion och därmed försäljning kraftigt.

Med tanke på ett svidande ekonomiskt resultat 2021 behöver Renault all tillgängligt kapital för att undvika att få dåligt kreditbetyg på finansmarknaden.

Luca de Meos plan är att minska produktionen, spara pengar på färre varianter och plattformar och tjäna mer pengar på varje byggd bil. Renault bilar ska bli dyrare men också mer premium.

Samma plan har Daimler där Mercedes gett upp tanken på att öka försäljningen till varje pris. Daimlers vd Ola Källenius pratar också om lönsamhet och vikten av att göra bilarna mer exklusiva och därmed dyrare för att öka lönsamheten.