Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Renault skär bort 7 500 jobb

Renaults vd Carlos Ghosn säger att man tvingas göra sig av med 7 500 anställda. Personalnedskärningarna är en del i arbetet med att minska utgifterna med drygt 3,5 miljarder kronor.

Renault kommer att minska antalet anställda i Frankrike med 7 500 fram till 2016 i ett försök att komma på grön kvist. Renaults vd Carlos Ghosn berättade i samband med sitt besök på Detroitsalongen att Renault räknar med att den europeiska bilmarknaden kommer att tappa ytterligare tre procent under 2012 och att besparingsåtgärderna därför är ett måste. Trots den stora personalnedskärningen ska ingen fabrik behöva stängas helt och hållet.

 Renaults biltillverkning i Frankrike minskade med 18 procent under fjolåret och man tvingas nu minska sina fasta utgifter med cirka 396 miljoner euro, motsvarande 3,6 miljarder kronor.

 Renault är som bekant inte den enda biltillverkaren som har det tufft i Europa. Det stormar rejält kring Opel som blöder stora summor pengar, har stängt fabriker och fått stöd från den tyska staten. Samtidigt planerar Ford att stänga tre av sina europeiska fabriker och göra sig av med 5 700 anställda. Lika illa verkar det vara hos PSA-koncernen som tappade en femtedel av sin försäljning 2012 och sparkar 14 000 anställda i samband med att fabriken i Aulnay stängs.