Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Renault

Renault stoppar produktion i Ryssland efter massiv kritik

Det blev en väldigt kort återuppstart av Renaults fabrik utanför Moskva då den nu åter har stängts för produktion.

Det var i slutet av februari som Renault beslutade sig första gången att stänga ner produktionen i sin fabrik strax utanför Moskva, då talades det om komponentbrist. Nu ungefär en månad senare har Rysslands invasion av Ukraina pågått ungefär lika lång tid. Renault har som vi skrivit om tidigare en stor del av sin produktion i Ryssland och det är en viktig marknad då Renault också äger en stor del i ryska AvtoVAZ som i sin tur äger Lada. För Renaults del inbringar verksamheten på rysk mark ungefär tolv procent av Renaults totala intäkter under 2021.  

Den 21 mars beslutade Renault att återuppta produktionen i Ryssland och sa sig följa internationella sanktioner och även att de hade stöd av sin huvudägare, den franska staten, allt enligt två källor till Reuters.

Sedan beslutet togs om att återuppta produktionen dröjde det inte länge innan Renault fick motta för massiv kritik i deras sociala medier där människor uttryckte sina starka åsikter om beslutet. I går kväll, den 23 mars, träffades ledningen för Renault återigen och ett beslut togs om att än en gång stänga ner produktionen i Ryssland.