Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: OLIVIER MARTIN GAMBIER / Renault Group

Renaulution: Så ska Renault bli lönsamt

Fokus på små modeller, färre modeller och fler interna utvecklingsprojekt. Det är några av punkterna i det som kallas Renaulution – planen som ska sätta ny fart på Renault.

Renaults nytillträdde vd Luca de Meo kommer att presentera sin strategi för företaget den 14 januari. I ett kortfattat pressmeddelande berättar Renault att Luca de Meo ska presentera något de kallar ”Renaulution”, det vill säga företagets nya strategiska plan.

Luca de Meo kom från Seat till Renault i juli 2020 efter Carlos Ghosns uppmärksammade fall. Redan innan de Meos tillträde hade Renault avslöjat att de planerade att minska arbetsstyrkan med 1 500 och man skulle spara cirka 800 miljoner euro i utgifter.

Exakt vad ”Renaulution”, en sammansättning av Renault och Revolution, innehåller får vi veta först i januari, men flera av punkterna som de Meo ska presentera har redan läckt till tyska Automobilwoche.

Högst upp på Luca de Meos agenda står inte oväntat kostnadsbesparingar. Inga nya siffror nämns i det läckta dokumentet, men de Meo sägs vilja undvika onödiga, parallella utvecklingsprojekt inom Renault-Nissan-Mitsubishi-gruppen till varje pris. Han vill också skära ner Renaults stora modellprogram med cirka 30 procent. Opel tas upp som ett lyckat exempel, där man under PSA-gruppens vd Carlos Tavares ledning har skurit hårt i modellprogrammet och gjort sig av med olönsamma modeller.

LÄS MER: PSA och FCA går ihop 

Renault ska, enligt Renaulution-planen, koncentrera sig ännu mer på de små segmenten, framförallt det så kallade C-segmentet där Megane konkurrerar med Golf och Focus med flera. Luca de Meo tror på kraftigt ökad lönsamhet inom segmentet och understryker att man framöver ska sälja bilar för att generera intäkter, inte stora volymer. 

Det är en tydlig markering mot Carlos Ghosns era då stora volymer var en central del av Renaults strategi. Många sålda bilar ansågs ge synergieffekter som gav Renault bättre konkurrenskraft. Luca de Meo vill också att Renault ska göra mer av utvecklingsarbetet inom företaget och bli mindre beroende av underleverantörer. Han vill rita upp en tioårsplan tillsammans med Nissan för att undvika parallella utvecklingsprojekt och hitta nya tekniska synergieffekter.