Rivian bygger ny fabrik – investerar 45 miljarder kronor

Rivian meddelar att de ska bygga en ny fabrik i Georgia, USA, som kraftigt kommer att öka produktionskapaciteten. Ska stå klar 2024.

Den amerikanska elbilstillverkaren Rivian är en av de mest hajpade nykomlingarna just nu och de har kommit igång med kundleveranserna lite smått. Först ut blev pickupen R1T som presenterades för drygt tre år sedan och följs av suven R1S mot slutet av året. Från början skulle leveranserna ha påbörjats redan 2020 men på grund av bland annat pandemin grusades planerna. I september i år påbörjades tillverkningen vid fabriken i Normal, Illinois, som de köpt av Mitsubishi.

Nu meddelar Rivian att de ska bygga en till fabrik öster om Atlanta, Georgia, och de första spadtagen planeras redan sommaren 2022. Två år senare ska de första bilarna börja tillverkas där och är en viktig del i expansionen av Rivian som företag. Fabriksområdet i Georgia ska sträcka sig över drygt 800 hektar och Rivian räknar med att kunna anställa mer än 7 500 arbetare. När fabriken står klar ska den klara av att producera upp till 400 000 Rivian-fordon per år. I dagsläget har de endast kapacitet att tillverka 150 000 bilar per år.
Det är en gigantisk satsning om fem miljarder dollar, drygt 45 miljarder kronor, och den nya fabriken blir då en av de största i USA. Andra stora bilfabriker är bland annat BMW:s i Spartansburg, South Carolina, med 11 000 anställda och Fords fabrik i Louisville, Kentucky, med 8 600 arbetare.

Utöver den nya fabriken planerar Rivian även att bygga ut den nuvarande fabriken i Normal med ytterligare 58 000 kvadratmeter, något som gör att den totala ytan kommer att mäta nästan 372 000 kvadratmeter. Under början av 2022 kommer Rivian att anställa 800-1 000 nya personer vid denna fabrik.
Rivian har tidigare ryktas ha planer på en fabrik även i Storbritannien men något nytt om det har ännu inte meddelats.