Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Rivian

Rivian får rekordstöd för elbilsfabrik

Amerikanska elbilstillverkaren Rivian Automotive får rekordstort stöd av delstaten Georgia i USA. Rivian får totalt 15 miljarder kronor mot löfte att de bygger sin andra elbilsfabrik i Georgia.

Amerikanska Rivian Automotive har nyligen börjat bygga och leverera sin första modell, pickupen R1T. Redan nu planeras det för en andra fabrik som komplement till den som finns i staden Normal i delstaten Illinois. Den andra fabriken kommer att etableras i Georgia och delstaten har nu klubbat igenom ett stödpaket, bestående av bland annat subventioner och skattereduktioner, värt totalt cirka 15 miljarder kronor. Stödpaketet är med god marginal det största i delstatens historia och motiveras med att Rivans fabrik också är den största industriella satsningen någonsin i Georgia.

Den nya fabriken väntas kosta Rivian omkring 50 miljarder kronor och kommer att sysselsätta cirka 7 500 anställda. Fabriken väntas dessutom skapa nära 8 000 indirekta arbetstillfällen.

Som reaktion på det klubbade stödpaketet har Rivian offentliggjort en planskiss över fabriksområdet, samt en rendering som visar en del av anläggningen. Enligt Rivian ska hälften av fabriksområdet bestå av oasfalterad mark även när fabriken är i full gång. Bygget av Georgia-fabriken startar redan i sommar och beräknas vara färdigt inom två år.