Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rivian siktar på börsnotering i år

Den amerikanska elbilstillverkaren Rivian Automotive siktar enligt uppgifter på att börsnoteras senare i år.

Startup-företaget Rivian grundades redan 2009 men det är inte förrän på senare år som de har blivit riktigt uppmärksammade. Under 2017 visade de upp två kommande elbilar, en suv och en pickup, som bland annat kommer att konkurrera med Tesla Cybertruck. Rivian har även ett avtal med Amazon om att leverera 100 000 eldrivna budbilar till näthandelsföretaget fram till 2030.
Hittills har Rivian säkrat cirka åtta miljarder dollar, motsvarande 67 miljarder kronor, från investerare där Amazon och Ford är två av de mest framstående. Vid den senaste investeringsrundan i januari i år värderades företaget till 27,6 miljarder dollar, 230 miljarder kronor.

Enligt källor till Bloomberg som är ”personer bekanta med saken” planerar Rivian nu en börsnotering så snart som i september i år. Men enligt källorna är det inte skrivet i sten och det kan dröja så långt som till i början av 2022. Vid en börsnotering förväntas Rivian Automotive värderas till 50 miljarder dollar eller mer, motsvarande 416 miljarder kronor. Det skulle i sådant fall troligen vara en av de största börsintroduktionerna i år, och den största för en elbilstillverkare sedan Tesla börsnoterades 2010. Tesla värderades då till 1,7 miljarder dollar men är i dag världens högst värderade biltillverkare med ett värde på omkring 780 miljarder dollar, 6,5 biljoner kronor.

En av anledningarna till Rivians förväntade höga värdering är att deras pickup R1T kommer att lanseras före konkurrenter som bland annat Tesla Cybertruck då den ska börja tillverkas i juni i år. Tätt följd av suven R1S med produktionsstart i augusti.

Rivian Automotive har i nuläget cirka 3 600 anställda och anläggningar i bland annat Kalifornien, Michigan och Illinois.