Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rykte: Daimler kan köpa in sig i Volvo Cars

I februari köpte den kinesiska finansmannen, och tillika Geely-chefen, Li Shufu 9,69 procent av aktierna i Daimler AG och blev därmed största delägare i den tyska jättekoncernen. Nu rapporterar tysk media att Daimler i sin tur kan tänka sig att leverera motorer till Geely-ägda Volvo Cars – och även bli delägare i svenskmärket.

Kinesiska Geely, med Li Shufu i spetsen, har på kort tid gjort flera stora affärer. I slutet av förra året blev man störste delägare av lastbilstillverkaren Volvo AB efter att ha köpt 8,2 procent av andelarna företaget, och i mars slog Shufu till, efter mycket spekulationer, och köpte 9,69 procent av aktierna i Daimler AG – som bland annat äger Mercedes, Maybach och Smart.

Sedan tidigare äger Geely även Lotus, flygbilstillverkaren Terrafugia, London Taxi samt en stor del av Proton.

Tidigt efter Li Shufus Daimler-affär började det spekuleras i ett möjligt samarbete mellan Mercedes och Volvo. Men i intervjuer med Reuters, under bilsalongen i Genève, ifrågasatte båda tillverkarna ett utbyte.

– Det bästa för oss vore en win-win-allians. Att ge Volvo och Geely vår Mercedes-teknik är inte win-win, sa bland annat en Mercedes-Benz chef till Reuters.

Men nu verkar tongångarna vara annorlunda.

Enligt den tyska tidskriften Manager Magazin är Daimler öppna för att bistå Volvo Cars med motorer. Men det stannar inte där. Daimler ska även ha tankar på att köpa in sig i Volvo Cars.

Det ska dock bara handla om ”några få procent”.

Ovanstående uppgifter är dock obekräftade, och källorna Manager Magazin citerar är anonyma. Nyhetsbyrån Reuters sökte under gårdagen en kommentar från Volvo Cars, men svenskmärket valde att inte uttala sig.

En talesperson från Daimler säger till Reuters att uppgifterna ”är rena spekulationer och inget vi kommenterar”.