Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Rysk bilförsäljning kraschlandar

Nybilspriserna i Ryssland steg 24 procent i mars, och försäljningen halveras. Sanktioner och utländska biltillverkares bojkott av Ryssland har lamslagit den ryska bilmarknaden.

Det är inte lätt att vara bilhandlare i Ryssland i dag. För landets största bilhandelsföretag Rolf föll nybilsförsäljningen 60 procent i mars jämfört med volymen i februari, enligt uppgifter i branschtidningen Automotive News.

Enligt det ryska företaget förväntar man sig att nybilsförsäljningen totalt i Ryssland vid årsslutet kommer att ha halverats och då volymmässigt ligga i nivå med Spanien, ett land med en tredjedel av Rysslands befolkning.

Försäljningsfallet sker dessutom från låga nivåer. Förra årets bilförsäljning i Ryssland var 50 procent av toppåret 2012. Efter 2014 har ekonomin stagnerat på grund av annekteringen av Krim.

Flera faktorer samverkar till den nuvarande drastiska nedgången. En orsak är att rubeln har försvagats kraftigt vilket innebär kraftiga prisökningar på allt importerat. Bilpriserna har gått upp med i genomsnitt 40 procent i mars enligt källor till Automotive News. Den officiella statistiken anger en prisökning på 24,2 procent för utländska bilar och 18,2 procent på inhemska märken, men då räknat från 1 mars till 25 mars.  

Även inhemska tillverkare måste justera priserna eftersom de till en del behöver importerade delar i produktionen. Den största inhemska tillverkaren, AvtoVAZ, höjde priserna tre gånger under mars.

LÄS OCKSÅ: Stort säljras i USA 

Den ekonomiska utvecklingen har överlag fått ryssar att bli försiktiga med inte nödvändiga inköp. I oroliga tider avvaktar man med bilbytet. Dessutom har produktion avstannat i många fabriker. Flera utländska biltillverkare med produktion i Ryssland, till exempel Toyota, Volkswagen, Ford och Honda, har dragit åt bromsarna eller helt lagt ner produktionen. 

Det finns helt enkelt färre nya bilar att köpa. Ryska regeringen försöker därför ersätta utebliven produktion med bilar från Kina och Indien, länder som inte tagit ställning mot Putin och Rysslands krig i Ukraina. 

Men dessa nya bilar kommer inte till skänks. 

– Många menar att våra kamrater i Kina inte kommer att överge den ryska marknaden. Nej, självklart inte, men de kommer att mjölka den till den sista rubeln, säger Anton Shapirin, vice president på National Automobile Union i Ryssland, till Automotive News.  

För att trots leverantörsbegränsningar kunna upprätthålla produktion och försäljning planerar AvtoVAZ enligt nyhetsbyrån Interfax att börja tillverka en strippad modell utan de komponenter som behöver importeras. Kunderna får hålla tillgodo med en VAZ utan krockkuddar och låsningsfria bromsar.