Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: AvtoVAZ

Rysk tillverkning åter i gång – av farliga bilar

Renault Group har lämnat skeppet och myndigheter har lättat på reglerna – nu är produktionen av ryska bilar på gång igen – men utan säkerhetsfunktioner.

AvtoVAZ har åter kommit i gång med sin bilproduktion. Detta efter att ryska myndigheter har lättat på de regler som rör bilars säkerhetsutrustning, rapporterar Automotive News. På grund av landets invasion av Ukraina och de sanktioner som följt har nämligen tillgången på flera komponenter kring säkerhet strypts.

Det är den populära modellen Lada Granta Classic som åter kommit i produktion – dock utan detaljer som krockkuddar, låsningsfria bromsar, ESP och bältessträckare. Bilarna ska dessutom ha högre utsläppsvärden än tidigare.

Renault Group sålde sin andel (67,69 procent) i AvtoVAZ förra månaden. Man hade då fått utså en hel del kritik eftersom man planerade att åter starta den ryska produktionen av bilar – något som tillslut inte blev av.

Renault har dock lagt in ett förbehåll som innebär att de kan köpa tillbaka sina andelar av AvtoVAZ inom en tidsperiod på sex år.