Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sergej Cash / Shutterstock

Ryssland hotar att nationalisera pausade bilfabriker

Ett flertal biltillverkare, däribland Volkswagen och Toyota, har stoppat tillverkningen i sina ryska fabriker. Nu hotar ryska staten med att ta över de pausade fabrikerna.

Ford, Hyundai, Volkswagen och Toyota är några av världens biltillverkare som tillfälligt stoppat sina fabriker i Ryssland, som reaktion på den ryska invasionen av Ukraina. Nu svarar Ryssland att de ser detta som ett krig mot ryska medborgare och hotar med åtgärder.

Den ryske senatorn Andrey Turchak föreslår i ett skriftligt uttalande att de fabriker som har stoppats ska förstatligas.

– Det här är en extrem åtgärd, men vi kommer inte att tolerera att bli huggna i ryggen och vi kommer att skydda vårt folk. Detta är ett verkligt krig, inte mot Ryssland som helhet, utan mot våra medborgare, skriver Andrey Turchak.

Medan Ryssland ser produktionsstoppen som direkta krigsförklaringar mot Ryssland är det än så länge få internationella biltillverkare som har förklarat med tydliga ordalag att stoppen är svar på Rysslands krig mot Ukraina. De flesta hävdar i stället leveranssvårigheter och komponentbrist.

Hyundai-gruppen är en av de utländska tillverkare med störst närvaro i Ryssland och har stoppat tillverkningen med hänvisning till komponentbrist, men uppger att fabriken ska kunna öppnas igen inom kort.

Toyota är det största japanska märket i Ryssland och sysselsätter omkring 2 000 personer vid fabriken i S:t Petersburg. Den fabriken är tills vidare stängd på grund av komponentbrist.

Även Renaults ryska fabriker står still på grund av komponentbrist. Renault är den europeiska biltillverkare som har störst verksamhet på den ryska marknaden som står för omkring tolv procent av den franska tillverkarens årliga omsättning. Motsvarande andel för BMW, Mercedes och Volkswagen är endast två procent.