Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trafik utanför Kreml i MoskvaTrafik utanför Kreml i MoskvaTrafik utanför Kreml i Moskva
Trafik utanför Kreml i Moskva Foto: Ushakov

Ryssland kan förbjuda import av bilar från USA och Europa

Efter EU:s och USA:s införande av sanktioner mot Ryssland på grund av krisen i Ukraina har Ryssland svarat med samma mynt, något som nu kan utökas genom att även förbjuda import av bilar.

Krisen i Ukraina är i fokus i världen och för att få Ryssland att träda tillbaka har bland annat USA och Europa infört ekonomiska sanktioner mot Vladimir Putin och hans väldiga land. Ryssland svarade nästan omgående med att stoppa import av vissa livsmedel från Europa, ett stopp som kan komma att utökas. Det skriver den ryska tidningen Vedomosti och hänvisar till dokumentation och uttalanden från högt uppsatta ryska tjänstemän. Mest troligt är att Ryssland inför nya sanktioner endast om USA och EU skärper sina motsvarigheter.

En av de branscher som nämns i rysk media är bilindustrin. Enligt uppgifter kan ett totalförbud mot bilimport från, som de kallar det, ”ovänliga” länder införas.

Representanter för den ryska bilindustrin ser dock att ett förbud mot import av utländska fordon även kommer att slå hårt mot den inhemska industrin. Därför avser Ryssland att utforma skyddsåtgärder för att så inte ska bli fallet. Men experterna tror ändå inte att dessa räcker till.

Om ett förbud mot bilimport mot USA och EU införs ser Ryssland framför sig en ökad import från Sydkorea och Kina.

27 procent av den ryska bilmarknaden kommer från import. Motsvarande siffror på lastbils- och bussmarknaderna är 46 respektive 13 procent.

Andra sanktioner som Ryssland kan komma att införa är mot flygbranschen (ej tillåta transit över landet) och medicintekniska produkter.