Så blir nya jättekoncernen PSA-FCA – som Trump ogillar
Totalt 13 olika bilmärken och en årlig försäljning på cirka 8,7 miljoner bilar. Det blir verklighet om franska PSA får köpa italiensk-amerikanska Fiat/Chrysler. PSA-chefen Carlos Tavares lovar att alla bilmärken blir kvar men USA:s president Donald Trump är tveksam till affären.
Det är bilaffären alla snackar om just nu. Franska PSA – med bilmärken som Peugeot, Citroën och DS – vill gå ihop med Fiat/Chrysler-gruppen, FCA. Den nya biljätten skulle bli världens fjärde största tillverkare med en årlig försäljning på strax under nio miljoner bilar. Bara Volkswagen Group, Toyota och Renault-Nissan-Mitsubishi säljer fler bilar.
PSA-chefen Carlos Tavares föreslås bli ny vd för biljätten och när Tavares nyligen intervjuades i fransk tv avslöjade han att inget av de totalt 13 bilmärkena i den nya gruppen riskerar att försvinna. Det betyder bland annat att Alfa Romeo och Maserati blir kvar jämte FCA-gruppens storsäljare Fiat, Chrysler och Jeep. Att flera bilmärken skulle konkurrera med andra inom den nya koncernen såg Tavares bara som "en utmaning".
– Jag ser att alla de här bilmärkena har en sak gemensamt, en fantastisk historia, förklarade en ödmjuk Tavares.
Carlos Tavares påpekade också att den nya koncernen ändå får färre bilmärken att hantera än till exempel Volkswagen Group.
En som är tveksam till affären är USA:s president Donald Trump. Anledningen är att kinesiska Dongfeng Motors äger tolv procent av PSA-gruppen och efter affären skulle den kinesiska tillverkaren få en ägarpost även i amerikanska Chrysler och Jeep. Trump har tidigare förklarat att USA måste se allvarligt på hur kinesiska företag investerar och tar över amerikanska intressen.
Trumps rådgivare i ekonomiska frågor, Larry Kudlow, har förklarat för affärstidningen Bloomberg att amerikanska myndigheter ska studera den föreslagna sammanslagningen.
En stor anledning till att PSA-gruppen vill gå samman med FCA är en chans att komma in på den nordamerikanska marknaden. FCA å sin sida har vissa problem att nå ner till EU:s nya utsläppsgräns på 95 gram koldioxid och FCA har tidigare försökt att få köpa utsläppsrätter av elbilstillverkaren Tesla. Vid ett sammangående med PSA kan FCA slippa höga EU-böter och de kan snabbt köra ifatt konkurrenterna vad gäller utvecklingen av elbilar och laddhybrider.
I både Europa och USA är många rädda för att den nya bilkoncernen ska minska på antalet arbetstillfällen. Totalt skulle PSA-FCA sysselsätta cirka 400 000 personer där franska, italienska och amerikanska myndigheter skulle vilja säkra jobb i sina respektive bilfabriker. PSA skulle äntligen få börja sälja bilar som Peugeot och DS i USA och Kanada.
Carlos Tavares påpekade i intervjun i fransk tv att företagen skulle kunna spara flera miljarder utan att behöva säga upp personal. Men han lovade heller inte att det inte kommer att bli nedskärningar.
– Sånt gäller för hela bilindustrin, förklarade Tavares.
Tidigare uppgifter säger att Tavares vill spara så mycket som drygt 35 miljarder vid en sammanslagning.
Ett färdigt förslag på hur ett sammangående ska gå till ska presenteras inom kort och efter det krävs ett godkännande från ett flertal myndigheter innan affären blir verklighet.
Under den stora bilkrisen 2008-2009 förklarade dåvarande Fiat-chefen Sergio Marchionne att det kommer att behövas en kraftig konsolidering i bilbranschen och att det till slut bara skulle finnas plats för fem, sex stora tillverkare. Ett drygt år efter sin död verkar Marchionne få rätt.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se