Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Koenigsegg

Så blir nya Koenigsegg-fabriken

Koenigsegg expanderar med byggnationen av helt nya lokaler vid den gamla flygflottiljen F10 i Ängelholm. Så här kommer det att se ut.

Under hösten 2021 meddelade Koenigsegg att de planerar en större utbyggnad av fabriken i Ängelholm. I samarbete med Peab och Peko Fastighets AB ska marken vid Valhall Park bli platsen för den nya fabriken. Enligt Koenigsegg är det den exakta platsen där stridsflygplanen stod parkerade under den verksamma tiden av F10-flygflottiljen. Exakt när den nya anläggningen ska stå klar meddelar de inte i nuläget men när den står färdig kommer Koenigseggs totala lokalyta omfatta över 30 000 kvadratmeter. Inräknat de befintliga anläggningarna med bland annat fyra flyghangarer, kontorsbyggnad och den anläggning som etablerades under förra året som sträcker sig över 11 000 kvadratmeter.

1 AV 4
Foto: Koenigsegg
2 AV 4
Foto: Koenigsegg
3 AV 4
Foto: Koenigsegg
4 AV 4
Foto: Koenigsegg

Utformningen av den nya anläggningen har enligt Koenigsegg inspirerats av den dragspelsliknande designen hos gamla svenska fabriker. De så kallade sågtaken var tidigare vanligt förekommande på fabriksbyggnader för att maximera yta och ge stort insläpp av dagsljus.
Här kommer bland annat produktionen och utvecklingen av Koenigsegg Gemera att ske men i anläggningen finns även plats för andra lokaler. Som bland annat butiksdel, kundlounge, kontor, showroom och ett event center, samt lagerlokaler och förmonteringshallar.

1 AV 4
Foto: Koenigsegg
2 AV 4
Foto: Koenigsegg
3 AV 4
Foto: Koenigsegg
4 AV 4
Foto: Koenigsegg

Utanför fabriken har Koenigsegg även planer på att anlägga en ny testbana och bygga en campus-liknande miljö med saker som uteservering, gym och trädkojor. Man ska även ha ett upplevelsecentrum där både nuvarande och tidigare modeller ska stå utställda.
Utbyggnaden betyder också att Koenigsegg behöver utöka personalstyrkan och ska därför rekrytera cirka 100 ingenjörer och 150 produktionsanställda till våren 2023. Något som betyder att Koenigsegg totala personalstyrka kommer att landa på nästan 800 personer.
– När jag ser tillbaka på där vi började för 27 år sedan, är det otroligt att tänka på resan vi har haft. Vår expansion betonar vår relevans för då, nu och framtiden, där vi är inriktade på att leverera banbrytande mobilitetsteknologi och våra handgjorda ultimata fordon, säger Christian von Koenigsegg.