Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Så mycket omsätter de största bilmärkena

Ny undersökning från bilförsäkringsfirman Uswitch avslöjar hur mycket de mest inkomstbringande bilföretagen i världen tjänar per år, per timme, per minut och per sekund. Förstaplatsen tas av en viss japan.

Förra månaden släpptes en lista över de högst värderade bilmärkena i världen. I topp stod japanska Toyota högst upp följt av tyskarna Mercedes och BMW. Toyota varumärkesberäknades till 466 miljarder kronor tätt följt av Mercedes med en värdering på 438 miljarder kronor. Därefter märktes ett litet glapp ned till BMW och deras värdering på 358 miljarder kronor.

Nu har bilförsäkringsföretaget Uswitch släppt nya siffror där deras skarpaste hjärnor räknat på hur mycket de mest lönsamma bilmärkena i branschen tjänar. Undersökningen inkluderar en uträkning som visar exakt hur mycket de olika företagen drar in per månad, per timme, per minut och per sekund. 

Undersökningen har tittat på de årliga omsättningarna för varje bilföretag mellan 2016-2020 och antalet sålda bilar under 2020 för att därefter deducera vilket företag som är mest lönsamt. Även på den här listan blir det Toyota som tar topplatsen. Den japanska biltillverkarens intäkter uppgick till hisnande 2 392 miljarder kronor under 2020.

Detta kan brytas ned till 272 miljoner kronor i timmen, 4,5 miljoner kronor i minuten och 75 800 kronor per sekund. Inte långt därefter kommer Volkswagen-gruppen med en årlig omsättning på 2 211 miljarder kronor, vilket utmynnar i 252 miljoner kronor i timmen, 4,2 miljoner kronor per minut och 70 100 kronor i sekunden.

Som ett resultat av den globala pandemi som härjade under 2020 menar Uswitch att året var en rejäl anomali för alla sektorer och företaget har därför tittat på genomsnittsomsättningarna för alla bilföretag över de fem senaste åren. På så sätt påstår Uswitch att de har fått en bättre förståelse för vilka märken som presterat allra bäst.

Sett över en fyraårsperiod är det dock Volkswagen-gruppen som är nummer ett, följt av Toyota. Trea blir Daimler innan amerikanerna Ford och General Motors också gör sällskap i topp fem-kolumnen.

I övrigt fann studien att Toyota sålde flest bilar under 2020. Företaget levererade 8,7 miljoner bilar vilket blir 724 347 fordon i månaden och 166 708 stycken i veckan. Tvåa i det rejset blev återigen Volkswagen med 5,3 miljoner sålda bilar under året.

– Den globala pandemin innebar att bilindustrin hade ett turbulent år eftersom färre personer köpte nya bilar. Efterfrågan har dock höjts allteftersom världen börjat öppna upp på nytt. Världens fordonstillverkare är bland de viktigaste företagen i världen och det är ingen överraskning att de allra största tjänar rejält med pengar, säger Uswitch bilförsäkringsexpert Florence Codjoe.