Så påverkas begbilsmarknaden i Europa av corona
Europas bilmarknad lider under coronakrisen. Flera länder rapporterar så gott som noll och ingen försäljning. Analysföretaget Indicata har undersökt bilmarknaden i Europa och resultatet har förmedlats av auktionssajten Autorola. Siffrorna visar att i de länder där myndigheterna begränsat det sociala livet snabbt och kraftfullt har bilförsäljningen i det närmaste helt upphört. I andra länder, som Sverige, har handeln kunnat fortsätta på en mer normal nivå.
Hur snabbt och hur kraftfullt myndigheterna har stängt ner samhällen har en tydlig och stor roll på hur det går för försäljningen av begagnade bilar i ett land. Det visar statistik från Indicata som studerat bilannonseringen i fler europeiska länder under coronakrisen.
Sammanställningen baseras på de annonser med begagnade bilar som finns på olika hemsidor i respektive land. När en bilannons försvinner är det en indikation på att en försäljning skett. Annonser kan plockas bort ändå – till exempel när handlaren förstår att kunderna inte finns kvar – men det ger ändå en indikation på att försäljningen minskat.
Statistik från Indicata visar hur länder som Italien, Spanien och Frankrike påverkades av nedstängningen i landet. Italien såg en något flackare nedåtgående kurva då landet stängdes ner från norr till söder. Även i Spanien blev nedgången utspridd över några veckor. Mest dramatik var det i Frankrike där bilmarknaden i praktiken stannade helt på bara en vecka. En liknande utveckling finns även i Tyskland och Storbritannien även om Tyskland inte sjunkit lika djupt, möjligen på grund av en något mer effektiv internethandel med bilar.
Mellaneuropeiska länder som Polen och Nederländerna har också sett en minskning av försäljning av begagnade bilar. Turkiet är ett land där försäljningen av begagnade bilar är omfattande och inte heller där har handeln avstannat lika dramatiskt snabbt som i Spanien eller Frankrike.
LÄS MER: Stängda bilfabriker – så påverkas ditt bilköp av coronakrisen
Sverige är det land som sticker ut allra mest i statistiken. Försäljningen av begagnade bilar har minskat men inte alls lika mycket som i andra länder och nedgången har varit utspridd. Indicata förklarar de svenska siffrorna med att Sverige inte stängt ner samhället lika mycket som övriga Europa och att vi fortfarande tillåter ett visst socialt umgänge. Det är fortfarande möjligt att åka till en bilhandlare och titta på en begagnad bil och det pågår fortfarande en viss privathandel. Även i Danmark köps och säljs det bilar fortfarande.
LÄS MER: Så klarar din bilverkstad coronakrisen
Indicata har även studerat prisnivåerna i de olika länderna. Där är det små förändringar vilket förklaras med att nedstängningen gick så snabbt att handlarna inte hann reagera med att sänka priserna. I flera länder stängdes butikerna på ett par dagar. I Sverige, där vi inte stängt alls, har priserna på begagnade bilar sjunkit men bara med drygt två procent. Med hela Europa som underlag så sjunker priserna mest på bilar i de populära mellansegmenten.
Enligt Autorola var begagnatmarknaden före coronakrisen hetare än på många år med stigande priser och hög efterfrågan. Under och efter krisen finns en tydlig risk att prisbubblan spricker då flera handlare börjat bygga på sig stora lager av äldre bilar. Enligt Autorolas analyser kommer vi att ha någon form av begränsning i vårt sociala liv i drygt ett år till och det finns ingen snabb åtgärd som kan stabilisera marknaden.
LÄS MER: VW-chefen anser Sverige är unikt i coronakrisen
Siffrorna i Europa motsvarar de som noterades även i USA där nedgången i försäljningen varit snabb i de stater som drabbats hårdas av viruset. Flera tillverkare förlänger sina fabriksstopp till maj månad och både i USA och Europa har krisen slagit hårt mot bilhandlarna.
Bilimportörer har försökt att stötta sina viktiga återförsäljare men flera har gått över i ett slags nödläge och skickat hem personal i de länder där nedstängningen varit total.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se