Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så ska Ford få ordning på sorgebarnet Europa

Fords vd Jim Farley har fått uppdraget att en gång för alla fixa till de dåliga affärerna i Europa. 

Bland annat behöver Ford snabba på sin omställning till elbilar och bli ett mer attraktivt varumärke.

Ett problem för Farley är att han ska åtgärda de fel som han själv gjorde under tiden han var chef för Europa.

Ford har många dåliga år bakom sig i Europa och mest tack vare bra försäljning av skåpbilar och pickuper har Ford lyckats hålla sig kvar på världens tredje största bilmarknad, efter USA och Kina.

Många har försökt att analysera vad som gått snett för Ford och vad Jim Farley behöver åtgärda först och främst.

Modellprogrammet har urholkats på senare år och satsningen på familjebilar som S-Max och Galaxy fungerade bara under några år. Nyligen skrotade Ford Fiesta och Focus kommer att plockas bort 2025. Suven Kuga sålde bra vid introduktionen 2007 men har tappat i andel i sitt segment. B-Max lanserades precis när luften gick ur segmentet för små familjebilar. EcoSport nådde inte alls några framgångar och samma öde drabbade Ka+. Ford har kommit för sent med flera tänkta storsäljare och satsat på fel segment.

Ford valde också att plocka bort modeller som sålde dåligt men de ersattes aldrig av nya. 1994 hade Ford 11,8 procent av marknaden i Europa. 2007 bara 8,2 procent och 2021 4,8 procent.

Puma enda framgången

Den enda någorlunda framgångsrika modellen på senare år är Puma som förra året såldes i 132 000 exemplar. Så Ford kan fortfarande nå viss framgång.

Nu väntar Ford på sin stora elbilssatsning som i Europas baseras på VW:s ID-plattform. Efter en viss försening ska Fords version av ID.3 visas i Düsseldorf inom kort.

Som ett resultat av mindre försäljning har Ford tvingats spara pengar. Att USA är ett amerikanskt företag märks också av fixeringen på kvartalsrapporter och därmed ett ivrigt sparande för att visa rätt resultat i slutet av tremånadersperioden.

Marknaden som analyserar Fords rapporter tenderar att tycka om kostnadsbesparingar och nedskärningar vilket fungerar mindre bra i en period när bilföretaget behöver investera i nya modeller och ny teknik. Bilbranschen har tvingats investera i nya elbilsplattformar, batterifabriker och teknik för både självkörande och uppkopplade bilar under de senaste fem åren. 

Det senaste beskedet säger att Ford tvingas plocka bort 3 800 jobb i Europa och många tjänster har tagit på teknik- och utvecklingssidan. Att Ford rensat hårt på kontoren i Köln kan slå tillbaka hårt när Ford sladdar i teknikracet.

Höga mål för elbilarna

Ett avgörande misstag gjordes för drygt tio år sedan när Ford valde att satsa på effektivare förbränningsmotorer och försiktigt introducerade hybrider och laddhybrider i sina modeller. Det var tvärtemot flera av konkurrenterna och ledde till att Ford tvingades köpa Volkswagens MEB-plattform för att inte helt stå utan elbil från och med 2023. 

Nu tvingas Jim Farley köpa VW:s elbilsplattform och sälja sin egen pickup- och transportbilsplattform till Volkswagen. Ford är i händerna på VW och kan varken tjäna bra pengar på MEB-bilarna eller ha kontroll över tillgången på delar och batterier till sina bilar. 

Det påstås att en del av förseningen av Fords MEB-bil är att VW behöver fler plattformar och batterier för att möta sin ökade efterfrågan.

Satsning på F1

En första eldriven modell, konkurrent till ID.4, från Ford presenteras i år och nästa modell kommer 2024. Modellen ska byggas i Fords fabrik i Köln och ersätter där Fiesta.

Totalt hoppas Ford sälja 600 000 bilar av varje modell under en fyraårsperiod. Först 2025 ska Ford i USA presentera sin första egenutvecklade elbilsplattform. Den väntas då vara utvecklad främst för den Nordamerikanska marknaden.

Ford anses också ha tappat fart i sin marknadsföring av varumärket. Som en första åtgärd har Jim Farley gett klartecken till ett samarbete med Red Bulls F1-team. Ford ska hjälpa Red Bull att bygga upp nya Red Bull Powertrain som ska bygga teamets nya F1-motor till säsongen 2026. Satsningen på F1 går hand i hand med satsningen på att göra Ford till ett mer amerikanskt varumärke även i Europa. 

Satsningen på rally-VM, där Ford nyligen vann Svenska rallyt med Ott Tänak i en Ford Puma, anses vara en satsning från Ford i Europa då det är litet intresse för rally-VM utanför Europa. Kanske har framgångarna där ändå bidragit till Pumas succé.

Bronco till Europa

Om Ford i Europa tidigare stått på egna har företaget allt mer lutat sig tillbaka västerut och tagit avstamp från besluten i Detroit. Ett resultat är att flera importörer i Europa nu plockar över suven Bronco som, bland annat i Sverige, bara privatimporterats. Ford har sneglat på Stellantis-gruppens framgångar med Jeep och plockar fram Bronco som en tydlig konkurrent.

Jämfört med sina konkurrenter har Ford också halkat efter i det som kallas mobilitetstjänster. Ford Carsharing introducerades redan 2013 men lyfte aldrig. Andra försök har sålts eller lagts på is. 

När Fords vd Jim Farley nu ska få fart på försäljningen i Europa har han en hel del problem att ta tag i. Det viktigaste – fler nya modeller – kostar pengar i en tid när han också måste spara.

Rivalen General Motors lämnade Europa helt under ett par år för att samla kraft men står nu inför en relansering med ett helt nytt elbilsprogram. Jim Farley hoppas slippa lämna Europa helt innan han tar ny sats.