Så ska Rivian använda börspengarna – Europa dröjer
Amerikanska elbilstillverkaren Rivian fick in cirka 120 miljarder vid börsintroduktionen.
Och pengarna behövs. Rivian väntas inte gå med vinst på många år.
Fler bilmodeller, en ny elbilsplattform och flera bilfabriker. Den amerikanska elbilstillverkaren Rivian behöver de pengar som kom in efter att Rivian introducerades på börsen. Efter en tidig uppgång kunde Rivian räkna in cirka 120 miljarder till en total kassa på cirka 160 miljarder kronor.
Börsvärdet på företaget som precis byggt sina allra första produktionsklara bilar slutade på samma nivå som General Motors och cirka en tredjedel av hela Toyota Motors. Det visar en del på tron på den kommande elbilseran och vad ett nystartat företag som Rivian ska kunna åstadkomma.
Men trots framtidstron så saknas det inte utmaningar. Enligt grundaren och vd:n RJ Scaringe kommer inte Rivian att gå med vinst på många, många år. Rivian ligger nu på en förlusttakt på cirka 80 miljarder kronor per år. Hälften av de pengar som kom in när nya ägare investerade i aktier är redan öronmärkta för kommande projekt.
Förlust i många år
Plånboken hos Rivian väntas vara vidöppen till och med 2023, minst, och det handlar då om att få i gång både storskalig försäljning och produktion. Rivian har precis börjat leverera sin första pickup, R1T, USA men fortfarande har Rivian bara tillstånd att sälja bilar i 22 av landets delstater.
En ny bilfabrik står på önskelistan då Rivian i dag bara kan tillverka 150 000 bilar, vilket i sig inte kommer att räcka för att gör vinst.
Det behövs också fler modeller och här finns mindre pickuper och en mindre suv på ritbordet. Men de nya bilarna behöver en ny och modernare plattform, något som kostar pengar. Möjligen kan Rivian komma att höra sig för hos Geely om den SEAL-plattform som utvecklats för kommande elbilar från bland annat Volvo men Geely har inte gjort någon hemlighet av att de gärna säljer till andra utanför koncernen.
Rivian planerar också för fler försäljningsställen och att, precis som förebilden Tesla, bygga ett nytt nätverk av laddpunkter.
På önskelistan står förstås en introduktion av Rivians bilar även i Europa och Sverige. Men det verkar dröja med tanke på de krav som ställs och att Rivian först måste bygga en egen hemmamarknad.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se