Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Så ska samarbetet mellan Volkswagen och Ford fungera

Det tänkta samarbetet mellan biljättarna Volkswagen och Ford ska omfatta gemensamma plattformar och gemensam teknik för självkörande bilar. Trots att coronaviruset har bromsat flera stora bilprojekt världen över meddelar Volkswagen och Ford att de första stegen i deras gemensamma projekt tas redan i sommar.

Redan i slutet av juni ska Volkswagen och Ford presentera detaljer i sitt kommande samarbete. Enligt uppgifter har samtalen mellan de två biljättarna gått bra trots pågående störningar som en följd av coronapandemin. Både Ford och Volkswagen är anser att samarbete är den bästa vägen för att möta de stora investeringar som krävs inom bilindustrin framöver.

Volkswagen och Ford inledde samtalen runt ett samarbete gällande transportbilar och pickuper men det har utökats till att även gälla plattformar för nya elbilar och teknik för självkörande bilar. Coronakrisen har fått flera tillverkare att leta efter sätt att minska sina kostnader och dela på utveckling och nya teknologier. När också efterfrågan på nya bilar minskar står tillverkarna inför en dyster ekonomisk framtid.

Bedömare anser att omställningen till elbilar och uppkopplade bilar kommer att gå snabbare som en följd av krisen. Tillverkarna har inte råd att bära med sig gammal och utgående teknik utan måste satsa allt på ett kort; det nya.

Volkswagen planerar att investera cirka 25 miljarder i teknikföretaget Argo och flyttar hela Audis avdelning för självkörande bilar till företaget som kontrolleras gemensamt av Ford och VW. Därmed ska Argo kunna tävla med Googles Waymo och General Motors företag Cruise om den nya tekniken.

Fords plan för att redan 2020 och 2021 inleda leveranser av förarlösa taxibilar och transportbilar men coronaviruset har försenat tekniken med minst ett år.

Samarbetet gäller framför allt Volkswagens plattform för elbilar, MEB. Ford vill ta del av plattformen för att bygga en helt ny elbil. Ford planerar att sälja cirka 600 000 nya elbilar under sex år om de får tillgång till VW:s teknik.

En serie nya transportbilar och pickuper med delad teknik mellan Ford och Volkswagen ska presenteras om två år. Det blir då det allra första konkreta exemplet på samarbetet mellan två av världens största tillverkare.

Parallellt utvecklar flera av Fords och Volkswagens konkurrenter nya batterier till elbilar. Tesla planerar att visa ett helt nytt batteri under nästa år. Batteriet är då ytterligare lite billigare än dagens batterier och har en aningen annan kemisk sammansättning. Inom ramen för Volkswagens samarbete med svenska Northvolt utvecklas batterier till nästa generation elbilar. Den nya generationen elbilsbatterier kan bli nästa område där Ford vill samarbeta för att kunna konkurrera med framför allt Tesla och General Motors.