Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Saab-affären kan gå i stöpet på grund av namnbråk

Får köparen av Saabs konkursbo – Nevs – tillgång till varumärket Saab? Det återstår att se. Saab AB och Scania anser att de har rätten att godkänna om en ny ägare ska få använda Saab på bilar i framtiden. Något som konkursboet säger är fel.

Försvarskoncernen Saab AB och Scania säger sig ha rätten att godkänna den nye ägaren om varumärket Saab ska få användas. Enligt Svenska Dagbladets Jonas Fröberg är det tvärtemot vad förvaltarna av Saabs konkursbo anser. De och köparna Nevs (National Electric Vehicle Sweden AB) anser att de inte behöver något tillstånd för att få använda varumärket i samband med sin tänkta elbilsproduktion.

 Varumärket Saab ses som en av de mest värdefulla delarna av konkursboet och skulle det inte ingå i paketet kan hela affären vara i fara.

 Medan Saab AB och Scania inte vill kommentera uppgifterna säger Nevs presschef, Mikael Östlund, till Svenska Dagbladet att de för en diskussion med motparten för att se hur varumärket ska kunna användas.

 På Scania tillägger de att de är angelägna att de nya ägarna har avsikter och verksamheter som inte står i strid med det varumärke som byggts upp under 75 år.

 Något som tros ligga Nevs i fatet är att de ogärna talar om finansiering, precis som Victor Muller en gång ogärna gjorde. Det ska enligt uppgifter ha irriterat Saab AB:s ledning då och nu kanske de ser ett visst mönster upprepas.