Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Saab-ägaren Nevs ansöker om rekonstruktion – vill skapa arbetsro

Nevs, National Electric Vehicle Sweden AB, har i dag beslutat att ansöka om rekonstruktion. Det ska ge företaget arbetsro under förhandlingarna med Kina och Indien.

För bara några veckor sedan hängde ett konkurshot över Nevs som sedan 2012 äger varumärket Saab i bilsammanhang. Konkursansökan från en underleverantör drogs dock tillbaka kort efter att nyheten briserat.

Sedan dess har Nevs visat upp den eldrivna versionen av Saab 9-3, med avsikt att visa omvärlden och ekonomiska intressenter att företaget är på banan med framtiden framför sig.

I dag meddelar Nevs att företagets styrelse har tagit beslutet att ansöka om rekonstruktion. Så här säger Nevs vd Mattias Bergman via ett pressutskick:

– De trepartsförhandlingar vi för med två globala fordonstillverkare går fortsatt framåt, är komplexa och har tagit mer tid i anspråk än vad vi förutspått. Vi behöver ytterligare tid för att slutföra förhandlingarna och nå fram till ett avtal. Därför ansöker vi om en företagsrekonstruktion. Vi har för avsikt att till fullo betala våra skulder till leverantörerna.

Totalt har Nevs omkring 900 underleverantörer varav merparten av dessa avvaktar förhandlingarna med kinesiska Dongfeng och indiska Mahindra. Några andra är inte lika tålmodiga och har därför via Kronofogden gått vidare till indrivning av fordringarna mot Nevs.

När skuldindrivningsärenden ligger hos Kronofogden leder det ofta till tvångsförsäljningar. Det är just vad Nevs säger sig vilja undvika eftersom alla tillgångar är förhandlingsmaterial i diskussionerna med Dongfeng och Mahindra. Rekonstruktionen sätter stopp för eventuella tvångsförsäljningar och ger Nevs och de båda andra parterna arbetsro.

Nevs har föreslagit Lars Eric Gustafsson på Hamilton Advokatbyrå.

Biltillverkaren Saab har två gånger försatts i rekonstruktion för att skapa andrum. Senast var hösten 2011 för att ge företaget extra tid i förhandlingarna med kinesiska Youngman och Pang Da.