Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090519-saab-rekonstruktion
090519-saab-rekonstruktion
090519-saab-rekonstruktion
090519-saab-rekonstruktion

Saab begär förlängd rekonstruktion – ”allt går enligt planerna”

I morgon har det passerat tre månader sedan Saab begärde och beviljades rekonstruktion. Eftersom tidsperioden är för kort har man begärt ytterligare tre månaders rekonstruktionstid. Tingsrätten ger sitt besked om fortsatt rekonstruktion först om en vecka, först vill de höra vad fordringsägarna har att säga.

Den 20 februari i år lämnade Saab Automobile och rekonstruktör Guy Lofalk in en rekonstruktionsansökan som beviljades av Vänersborgs tingsrätt. Den 6 april beviljades en förlängning av rekonstruktionen, som längst till den 20 maj, alltså i morgon. Sedan dess har det hänt en del, bland annat har ett antal spekulanter radat upp sig och tre av dessa har nu gått vidare efter en sista gallring från bland annat Saabs och GM:s sida. Trion sägs bestå av kinesiska biltillverkaren Geely, Fiat samt en tysk affärsbank. Några exakta uppgifter på vilka de tre är kommer dock inte att avslöjas i samband med fortsatt rekonstruktion då Vänersborgs tingsrätt inte har ställt några sådana krav.

 I dag eftermiddag, eller senast i morgon, ska Guy Lofalk lämna in en begäran om förlängd rekonstruktion med tre månader. Ett tidsperiod som behövs för att kunna hitta en ny ägare till Saab samt att få fordringsägare att gå med på ett ackord som innebär att Saabs skulder skrivs av med 75 procent. Resterande 25 procent ska enligt förslaget betalas tillbaka inom ett år.

 I rekonstruktionsansökan skriver Saabs Automobiles vd Jan Åke Jonsson att processen hittills gått enligt planerna. Även försäljningsprocessen uppges gå enligt planerna.

 Saab kommer inte att få besked om förlängningen redan i morgon, ett besked som från de flesta håll väntas vara positivt. I stället väntas det ta en vecka då Vänersborgs tingsrätt önskar höra vad fordringsägarna har att säga om det hela.

 – Troligen ger vi dem en vecka på sig att komma in med svar, säger Cecilia Tisell, rådman på Vänersborgs tingsrätt och den som kommer att fälla avgörandet, till TT.

Läs mer