Saab begärs i konkurs i dag enligt färska uppgifter

Saab begärs i konkurs i dag enligt färska uppgifter

Di.se rapporterar i dag att Saab Automobile AB under dagen kommer att begäras i konkurs av ägarbolaget Swedish Automobile NV. Flera av varandra oberoende källor sägs ha rapporterat in uppgifterna.

Senaste uppdateringarna längst ned i artikeln.

Har Saab nått vägs ände nu? Vi vet inte, och innerst inne hoppas vi det inte, men enligt helt färska uppgifter från Di.se kommer Swedish Automobile under eftermiddagen att lämna in en konkursansökan för Saab Automobile till Vänersborgs tingsrätt.

 Di.se uppger att de fått informationen från flera av varandra oberoende källor.

 Saab och Swedish Automobile har inte gått ut med någon information officiellt och berörda fackförbund säger sig inte ha något vetskap om att Saab ska begäras i konkurs i dag.

 Saabs utvecklingschef Martin Larsson kommenterar uppgifterna så här:

 – Jag har inga kommentarer.

 Victor Muller har inte gått att nå för en kommentar.

 Juholt skyller på regeringen

 Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt skyller Saabs ekonomiska situation och utveckling på den sittande regeringen. Han menar att regeringen har talat ned varumärket Saab.

Nya uppgifter (2011-12-12 14:45)

En vad Di.se kallar centralt placerad källa på Saab dementerar uppgifterna om att en konkursansökan skulle lämnas in till tingsrätten i dag. Enligt källan ska inget konkret beslut om konkurs ha tagits, men att det i ledningsgruppen har diskuterats konkurs sedan ett par veckor tillbaka.

Senaste om Saab (2011-12-12 17:30)

Eftermiddagen får anses vara till ända nu och ingen konkursansökan har ännu lämnats in till tingsrätten. Men källor från olika håll menar fortfarande att en konkurs är annalkandes. Under måndagen kom dessutom besked om att Saab Automobiles tilltänkte nya vd Martin Larsson lämnar sin roll i styrelsen för företaget. Det innebär att Victor Muller återigen är ensam i Saabs styrelse.

På måndagseftermiddagen handelsstoppades aktierna med Swedish Automobile på börsten i Amsterdam. Innan dess hade aktien fallit med närmare 20 procent.

Saab har fått pengar från Kina (2011-12-13 01:08)

Enligt Dagens Industris pappersupplaga på tisdagen ska Saab ha fått 34 färska miljoner in på sitt bankkonto. Pengarna kommer från kinesiska Youngman och ska täcka skatter och avgifter som Saab ska betala till Skatteverket.

Vidare ska Youngman betala in ytterligare cirka 180 miljoner kronor till Saab under onsdagen. Summan ska täcka löneutbetalningarna till de anställda som inte fått sin lön för november månad.

Innan december månads utgång ska Youngman betala ut ytterligare cirka 90 miljoner kronor till Saab.

Enligt Dagens Industris källa ska nu konkurshotet vara undanröjt och rekonstruktionen kan fortsätta. Information om det nya kapitaltillskottet ska överlämnas till Vänersborgs tingsrätt innan klockan 13.00 på torsdag.